Guide per shendetin 10 Gusht 2022

Ngelet edhe pas Covidit, ja cila është grupmosha më e prekur nga sëmundja e përhapur

Guide per shendetin

Tringëllima në veshë është një problem serioz për të paktën 120 milionë njerëz, kryesisht mbi moshën 65 vjeç. Kjo është sipas një studimi të ri shkencor ndërkombëtar, më gjithëpërfshirës deri më sot, sipas të cilit zhurma e bezdisshme në fjalë, është po aq e zakonshme sa migrena dhe dhimbjet kronike të kokës dhe për këtë arsye kërkon më shumë vëmendje nga shkencëtarët.

Studiuesit, të cilët bënë publikimin përkatës në revistën amerikane të neurologjisë JAMA Neurology , bënë një meta-analizë të të dhënave të mbledhura nga të gjitha sondazhet përkatëse nga viti 1972 deri në 2021 dhe vlerësojnë se 14.4% e të rriturve në Tokë përjetojnë një formë tringëllimë në veshët. 2.3% kanë një problem serioz, i cili u shkakton ankth, depresion, pagjumësi etj.

Tringëllimë në veshët nuk ndryshon veçanërisht midis meshkujve (14%) dhe femrave (13%), ndërsa rritet gradualisht me moshën, duke u shfaqur në afërsisht 10% të të rinjve (18-44 vjeç), në 14% të moshës së mesme (45 – 64 vjeç) dhe në 24% të të moshuarve (mbi 65 vjeç). Tringëllimë në veshët kronike vlerësohet të ndodhë në rreth 10%, por një diagnozë është vënë në vetëm 3.4% .

Studiuesit raportuan se tringëllimë në veshët mund të ndodhë pas infektimit me koronavirus, si dhe pas vaksinimit kundër Covid-19. (kryesisht me një dozë të vetme Johnson & Johnson).

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor