Guide per shendetin 12 Gusht 2022

Nuk hapni dot kapakun e kavanozit? Nuk është diçka e parëndësishme, paralajmëron rreziqe serioze për shëndetin

Guide per shendetin

Shumë prej jush mund ta anashkalojnë faktin se nuk janë në gjendje të hapin një kavanoz me turshi, reçel apo salcë, por një studim i kryer së fundi në Austri tregon se kjo mund të sinjalizojë probleme serioze të shëndetit.

Studiuesit thonë se forca e muskujve është një tregues mjaft i saktë i vdekshmërisë gjatë viteve, dhe studimet e mëparshme kanë lidhur fuqinë e dobët të kapjes së duarve me problemet kardiovaskulare dhe jetëgjatësinë më të ulët. Tani, shkencëtarët nga Instituti Ndërkombëtar për Analizën e Sistemeve të Aplikuara, hulumtimi i të cilëve u publikua në BMJ Open raportojnë se matja e forcës së kapjes është një mjet i shpejtë dhe i lirë për të vlerësuar forcën e përgjithshme të muskujve.

Ekipi hulumtoi se çfarë niveli të dobësisë së kapjes duhet të shqetësojë mjekun. Studimi i tyre vendosi vlera të standardizuara të pragut që lidhin drejtpërdrejt forcën e kapjes me jetëgjatësinë. Në teori, kjo u jep mjekëve një mënyrë tjetër për të identifikuar pacientët me rrezik të shtuar të vdekjes së parakohshme.

Në përgjithësi, forca e kapjes varet nga gjinia, mosha dhe gjatësia. Detyra e studiuesve ishte të gjenin matjen bazë për forcën e ngjitjes. Një numër nën bazën tregon se duhen kryer më shumë teste mjekësore. Studiuesit shpjegojnë se është e ngjashme me matjen e presionit të gjakut. Kur niveli i presionit të gjakut është jashtë një kufiri të caktuar, një mjek mund të përshkruajë pilula ose ta referojë pacientin te një specialist për analiza të mëtejshme.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor