Familja / 12 Gusht 2022, 17:46

6 shenjat që tregojnë se fëmija nuk mund të marrë frymë gjatë gjumit

6 shenjat që tregojnë se fëmija nuk mund të marrë

Me frikën e Sindromës së Foshnjës së Vdekjes së Papritur (SIDS) midis prindërve dhe mjekëve, shqetësimi është goxha i vërtetë. Sidoqoftë, nganjëherë, mund të jetë vërtet e vështirë të kuptosh nëse fëmija po merr frymë. Në qoftë se nuk vëzhgoni nga afër lëvizjet e gjoksit ose nuk vendosni gishtin tek hunda e bebit, është e vështirë ta kuptoni nëse ai po merr frymë apo jo në mënyrën e duhur.

Por ja si ta kuptoni këtë:

Fytyra bëhet blu

Kjo është një nga mënyrat më universale për të kontrolluar nëse i vogli po merr frymë. Vëzhgoni ngjyrën e fytyrës së tyre. A është rozë e zbehtë? Apo lëkura ka një nuancë blu ose të purpurtë? Nëse shihni se buzët e fëmijës po kthehen në ngjyrë blu, mund të jetë një shenjë që ai nuk po merr mjaftueshëm oksigjen. Ngjyra e lëkurës duket në gjendjen e saj të zakonshme për shkak të oksigjenit të pranishëm në gjak. Dhe, fytyra humbet ngjyrën e saj vetëm kur furnizimi me oksigjen është ndërprerë. Pra, nëse mund të shihni një ndryshim të ngjyrës së fytyrës shkoni menjëherë te mjeku.

Fëmija është shumë i qetë

Foshnjat zakonisht lëvizin ose janë të zhurmshëm. Por, nëse vini re se vogëlushët tuaj nuk po lëvizin atëherë ka mundësi që diçka të mos jetë në rregull, kështu që menjëherë kërkoni kujdes mjekësor. Nëse shqetësimi ka të bëjë me lëvizjet e tyre të frymëmarrjes, mund të vendosni butësisht gishtat në bark. Kjo do të ishte më se e mjaftueshme për të vëzhguar lëvizjen e tij / saj pa shkaktuar shqetësime.

Matja e kohës është gjithçka

Kur bëhet fjalë për të mbetur pa frymë, koha është gjithçka. Ju duhet menjëherë t’i jepni ndihmë fëmijës nëse ai nuk po merr frymë. Ndërsa qëndrimi pa frymë për një kohë të gjatë mund të shkaktojë dëme. Prandaj, në momentin që vini re diçka të çuditshme, kërkoni ndihmë sa më shpejt të jetë e mundur.

Kontrolloni hundët

Përveçse duhet të shikoni lëkurën duhet të shihni edhe hundën. Foshnjat dhe të porsalindurit në përgjithësi marrin frymë nga hunda e tyre dhe nuk e përdorin fare gojën. Zakonisht, ata mësojnë se si të marrin frymë përmes gojës gradualisht. Por, nëse i vini re që përpiqen të hapin vrimat e hundës, kjo do të thotë se ata duan më shumë ajër. Kjo, nga ana tjetër, do të thotë që ata nuk po mjaftohen tashmë me oksigjenin që po marrin dhe duhet të zgjerojnë hundët për të marrë më shumë ajër.

Nuk po ushqehen

Siç u përmend më herët, foshnjat në përgjithësi marrin frymë me hundë. Dhe, kjo është thelbësore që ata të jenë në gjendje të ushqehen siç duhet. Kjo është një nga armët natyrore të mbijetesës me të cilën ata lindin. Sidoqoftë, nëse hunda e tyre është e bllokuar dhe nuk po marrin oksigjen të mjaftueshëm, ata mund të refuzojnë të hanë. Pra, nëse e vini re këtë, atëherë mund të ketë diçka të gabuar.

Fëmija është i irrituar

Nëse keni vuajtur nga një ftohje, me siguri e dini se sa e vështirë mund të jetë frymëmarrja përmes hundës. Kjo është edhe më shumë për të porsalindurit që nuk mund të shprehin shqetësimin e tyre. Kjo mund t’i irritojë ata pak. Pra, nëse i shihni që janë shumë të irrituar atëherë kjo ndodh sepse diçka nuk po shkon siç duhet. /Burimi: pernenat.al/

Horoskop