Femijet 16 Gusht 2022

I jepni fëmijës ujë me sheqer? Mjekët ngrenë alarmin pse duhet të ndaloni menjëherë!

Femijet

Ekspertët pediatër, neonatologët dhe ata të ushqyerjes së fëmijëve udhëzojnë të mos i jepni të porsalindurit ujë ose ujë me sheqer. Dhe nëse po e ushqeni fëmijën tuaj me qumësht formula pluhur ose të koncentruar, mos e holloni kurrë me më shumë se sasia e ujit që kërkohet në etiketë.

Foshnja juaj do të marrë të gjithë hidratimin e nevojshëm nga qumështi i gjirit ose formula. Edhe kur furnizimi i qumështit të nënës është në fazën e parë gjatë ditëve të para pas lindjes, foshnja po merr kulloshtër, gjë që mjafton për ta mbajtur atë të hidratuar mirë.

Uji, apo uji me sheqer, mund të ndikojë negativisht në aftësinë e një foshnjeje të vogël për të thithur lëndët ushqyese në qumështin e gjirit ose formulë dhe për shkak se mund ta bëjë të ndihet i ngopur, mund ta pengojë të ushqehet aq sa duhet.

Dhënia e ujit tek një foshnjë mund të shkaktojë gjithashtu një gjendje të rëndë që ndodh kur shumë ujë hollon përqendrimin e natriumit në trup, duke prishur ekuilibrin e elektroliteve dhe duke shkaktuar fryrjen e indeve. Është e pazakontë, por serioze, që mund të shkaktojë konvulsione, madje edhe koma.

Nëse një foshnjë e vogël ka nevojë për më shumë hidratim, për shembull, për shkak të një periudhe gastroenteritis, mjeku mund të rekomandojë një pije elektrolitike.

Ju mund të keni dëgjuar për studiuesit që përdorin ujë me sheqer për të qetësuar foshnjat gjatë vaksinave. Ndërsa kjo praktikë mund të përdoret në mënyrë të sigurtë gjatë një procedure mjekësore, dhënia e foshnjës suaj ujë me sheqer në shtëpi (qoftë në përpjekje për ta qetësuar ose për të shuar etjen) nuk është një ide e mirë. Foshnja nuk ka nevojë për ujë dhe sheqeri nuk është i mirë për të.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor