Mirëqenie / 28 Gusht 2022, 09:36

Pse mos tharja e duarve është më keq se sa të mos i lani ato?

Pse mos tharja e duarve është më keq se sa të mos i lani

Studiuesit thonë se mos tharja e duarve pas pastrimit të tyre, mund të jetë në fakt edhe më keq sesa mos t’i lani. Udhëzimet publike për tharjen e duarve janë të nevojshme për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes së baktereve dhe viruseve.

David Webber, një mikrobiolog me përvojë 50-vjeçare, në Kolegjin Universitar të Swansea në Britani të Madhe, thotë se njerëzit që nuk i thanë duart siç duhet mund të përshkruhen si antisocial.“Mos tharja e duarve siç duhet mund të jetë më pak higjienike sesa mos larja e tyre. Kërkimet treguan se transferimi i baktereve lidhej drejtpërdrejt me kohën dhe efektivitetin e tharjes së duarve, transferimi i baktereve u ul në mënyrë progresive me largimin e ujit”, tha ai.

Bakteret si E. coli lulëzojnë në sipërfaqe të lagura, duke përfshirë duart. Hulumtimet e mëhershme kanë sugjeruar se 85 për qind e mikrobeve të përhapura nga njerëzit që ndotin sipërfaqet transmetohen kur duart janë ende të lagura.

Pse mos tharja e duarve është më keq se sa të mos i lani

“Pandemia ka përqendruar vëmendjen në mënyrën e duhur për të larë duart me udhëzime të publikuara nga OBSH, CDC dhe NHS. Megjithatë, nuk ka pasur një udhëzim të tillë për procedurat e sakta të tharjes së duarve, të cilat janë po aq të rëndësishme”, tha Webber.

Webber paralajmëroi se duart e lagura mund të transmetojnë gjithashtu E. coli – që shkakton helmim nga ushqimi, diarre dhe infeksione të traktit urinar – nga koka juaj në duart tuaja.

NHS rekomandon që njerëzit të lajnë duart për të paktën 20 sekonda. Njerëzve u thuhet që të lagin duart para se të aplikojnë sapun, përpara se t’i fërkojnë së bashku, të pastrojnë midis gishtërinjve dhe t’i fërkojnë në pëllëmbën e dorës.

Shërbimi shëndetësor rekomandon gjithashtu tharjen e plotë të duarve me një peshqir të pastër dhe përdorimin e peshqirit për të mbyllur rubinetin.

Horoskop