Familja / 31 Gusht 2022, 11:59

Udhëzime për prindërit: A mund të bëjnë lojëra sportive fëmijët me epilepsi?

Udhëzime për prindërit: A mund të bëjnë

Deri para disa vitesh, edhe mjekët e konsideronin të papajtueshme epilepsinë binomiale te fëmijët dhe lidhjen e saj me sportin. Në fakt mendohej se kjo sëmundje neurologjike i ekspozohej rrezikut në rast krize. Megjithatë, sot aktiviteti fizik është i lejuar, në të vërtetë i inkurajuar edhe te të rinjtë me probleme epilepsie. Për më tepër, sporti ka efekte të dobishme në trup dhe mendje, padyshim duke zgjedhur me kujdes llojin më të përshtatshëm të sportit.

Pse sporti është i mirë për fëmijët në rast të epilepsisë?

Është padyshim e rëndësishme që fëmija me epilepsi të ndjekë rregullisht trajtimin, të marrë mjekimet e duhura dhe të kontaktojë rregullisht me specialistin. Megjithatë, nëse krizat kontrollohen mirë, nuk ka kundërindikacione të veçanta, por ka edhe avantazhe. Në fakt, kombinimi i epilepsisë tek fëmijët dhe sportit sjell përfitime nga shumë këndvështrime: mjekësore, neurologjike, psikologjike dhe sociale. Në fakt duket se sporti i duhur stabilizon ritmin e gjumit dhe redukton shpeshtësinë e krizave. Lëvizja ndihmon fëmijën me epilepsi të kapërcejë stigmën sociale që kjo sëmundje ende mbart me vete. E shtyn të bëjë miq të rinj, të testojë veten, rrit kontrollin në situata dhe për këtë arsye rrit vetëvlerësimin. E gjithë kjo është në avantazh të vetëvlerësimit të tij. Lëvizja më pas, sipas një studimi të kryer nga Spitali i Fëmijëve Bambino Gesù në Romë, përmirëson përqendrimin dhe performancën në shkollë.

Cili sport është i përshtatshëm për fëmijët me epilepsi?

Kur bëhet fjalë për epilepsinë tek fëmijët dhe sportet, është thelbësore të zgjidhni mirë: jo të gjitha llojet e aktivitetit fizik janë adekuat kur jetoni me këtë problem. Lice – Liga Italiane kundër Epilepsisë, me Federatën Italiane të Mjekësisë Sportive, ka hartuar udhëzime për ushtrimin e aktiviteteve sportive, të cilat ritheksojnë nevojën e vlerësimit të rasteve individuale në zgjedhjen e sportit. Për më tepër, indikacionet i ndajnë sportet në bazë të nivelit të rrezikut në tri kategori. Ka aktivitete që nuk vendosin kufizime, ato që kërkojnë mbikëqyrje dhe ato për të cilat kualifikimi jepet në raste të jashtëzakonshme, pas mendimit të neurologut. Këto sporte janë, për shembull, ngjitja, hedhja me parashutë, zhytja dhe aktivitete të tjera që konsiderohen ekstreme.

A mund të luajnë futboll të sëmurët me epilepsi?

Një fëmijë me epilepsi mund të luajë futboll sepse ky aktivitet konsiderohet i sigurt. Përveç futbollit, të sigurta janë edhe sportet e tjera në tokë si atletika, volejbolli, basketbolli, kërcimi, sportet me raketë si tenisi. Në fakt, nëse ndodh një krizë gjatë praktikës, rreziqet do të ishin të njëjta me ato që mund të ndodhin gjatë ecjes normale. Për këtë arsye, prindërit mund të regjistrojnë me siguri fëmijën e tyre në një kurs të këtij lloji, në një qendër të mirë, duke informuar pa frikë trajnerin.

A mund të ngasin biçikletën të sëmurët me epilepsi?

Varet nga secili rast dhe varet nga fëmija dhe prindërit e tij për të vendosur. Është e mundur të lëndoheni duke rënë nga biçikleta gjatë një konfiskimi, por dëmi mund të kufizohet duke përdorur një helmetë dhe mbrojtëse për bërrylët dhe gjunjtë. Në fund të fundit, çiklizmi është një aktivitet shumë i rëndësishëm për fëmijët, ndaj është mirë të bisedoni për të me neurologun. Disa forma të epilepsisë shoqërohen nga aura, grupi i simptomave paralajmëruese: nëse fëmija është mjaft i rritur për ta vërejtur atë, mund të ndalojë në kohë.

Horoskop