Familja / 14 Shtator 2022, 12:01

Sëmundjet e zemrës te fëmijët, si ndryshojnë shenjat te të vegjlit dhe kur duhet të alarmoheni

Sëmundjet e zemrës te fëmijët, si ndryshojnë shenjat te

Sëmundjet e zemrës tek fëmijët nuk lidhen me stilin e jetës, ndryshe nga të rriturit. Prandaj, fëmijët nuk zhvillojnë sëmundje të zemrës për shkak të ndonjë gabimi të tyre ose prindërve të tyre. Megjithatë, pasi të jetë diagnostikuar sëmundja e zemrës, ndërhyrja në kohë është thelbësore për rezultate të mira. Dhe për këtë, pacientët duhet të konsultohen me një specialist pediatrik dhe të ndjekin këshillat e dhëna për trajtimin.

“Defektet kongjenitale të zemrës janë anomali zhvillimore dhe zakonisht nuk janë për shkak të ndonjë problemi shëndetësor apo gabimi gjatë shtatzënisë.”

Fatkeqësisht, edhe sot, ne shohim fëmijë që janë diagnostikuar me një vrimë në zemër në foshnjëri dhe këshilluar kirurgjinë e hershme, dhe prindërit nuk e kanë çuar fëmijën për operacion për shkak të besimit të tyre se sëmundja e zemrës do të zgjidhet vetë, ose që fëmija është shumë i vogël për kardiokirurgji. Dhe me këtë vonesë, fëmija zhvillon komplikime të vonshme si hipertensioni pulmonar që madje mund të bëhet i paoperueshëm.

A duhet të testohen fëmijët për sëmundjet e zemrës?

Jo të gjithë fëmijët kanë nevojë për teste rutinë të lidhura me zemrën. Fëmijët duhet të bëjnë kontrolle të rregullta shëndetësore me pediatrin e tyre dhe nëse pediatri dyshon për një sëmundje të zemrës tek fëmija, ata më pas i referohen një kardiologu pediatrik. Më pas, Kardiologu Pediatrik do ta vlerësojë fëmijën në detaje dhe do të bëjë një ekokardiogramë për të diagnostikuar defektin në zemër dhe për të filluar trajtimin.

Defektet më të zakonshme të zemrës tek fëmijët janë defektet e lindura të zemrës, me të cilat lind fëmija. Defektet e mëdha kongjenitale të zemrës mund të zbulohen nga ekokardiografia e fetusit gjatë vetë shtatzënisë. Pas lindjes së foshnjës, defektet kritike të zemrës mund të diagnostikohen dhe trajtohen brenda pak orësh pas lindjes.

Cilat janë disa shenja që tregojnë se shëndeti i zemrës së një fëmije ka nevojë për vëmendje?

Simptomat dhe shenjat janë: foshnjat nuk ushqehen mirë, lodhja gjatë ushqyerjes, shtimi i ulët në peshë dhe djersitja e tepërt tregojnë sëmundje të lindura të zemrës. Disa foshnja do të kenë njolla kaltëroshe në buzë, gjuhë dhe thonj kur qajnë.Fëmijët më të rritur mund të paraqesin pneumoni të përsëritura, lodhen dhe duke kanë gulçim të shtuar gjatë sforcimit.

A janë të shpeshta rastet e fëmijëve me probleme në zemër?

Në popullatën e përgjithshme, vetëm rreth 8-10 foshnja nga 1000 lindje të gjalla lindin me sëmundje të zemrës. Pra, rreth 1% e të gjithë fëmijëve kanë sëmundje kongjenitale të zemrës. Një përqindje e vogël e fëmijëve kanë fituar sëmundje të zemrës si sëmundja Kawasaki dhe Sëmundja Reumatike e Zemrës, dhe në dy vitet e fundit, pas COVID MIS-C  (sindorma inflamatore) që prek zemrën.

Sa është sasia e ushtrimeve që fëmijët duhet të bëjnë çdo ditë?

Fëmijët duhet të inkurajohen të luajnë sporte dhe lojëra në natyrë, dhe koha e tyre para ekranit dhe koha e shikimit të TV duhet të kufizohen. Nuk rekomandohet asnjë orë minimale ose maksimale ose sasi ushtrimesh, por 1-2 orë aktivitet ditor në natyrë janë të dobishme për të rrënjosur dhe inkurajuar një mënyrë jetese të shëndetshme që në fillim të jetës. Sigurisht, stërvitja dhe aktiviteti në natyrë do të duhet të balancohen me punën dhe studimet në shkollë ndërsa fëmija rritet.
Fëmijët me sëmundje të zemrës mund të kenë kufizime në atë se sa mund dhe duhet të ushtrojnë veten, dhe kjo duhet të diskutohet me specialistin e tyre pediatrik.

Çfarë është një dietë e shëndetshme për zemrën? A ka ndonjë ushqim që fëmijët duhet të hanë çdo ditë?

Një dietë e shëndetshme për zemrën është ajo që pajis një individ për të luftuar sëmundjet e zemrës. Ai rekomandon që dieta e një fëmije të ketë diversitet ushqimor me ushqime nga një sërë grupesh ushqimore, duke përfshirë frutat, perimet, drithërat, qumështin me pak yndyrë, proteinat pa yndyrë, arra, bishtajore dhe vajra me bazë vegjetale. Një dietë e tillë ndihmon në ruajtjen e peshës së shëndetshme dhe metabolizmit të qëndrueshëm, ndërkohë që siguron të gjitha lëndët ushqyese për të përmbushur kërkesat ditore të një fëmije sipas RDA (shtesat dietike të rekomanduara). Ushqimet që janë të larta në kalori, por të ulëta në lëndë ushqyese, si ëmbëlsirat dhe pijet me sheqer, ushqimet me yndyra të ngopura, yndyrë trans dhe një sasi të madhe natriumi duhet të konsumohen në moderim ose të shmangen.

Një fëmijë me sëmundje kongjenitale të zemrës ka metabolizëm të lartë që shkakton djegie më të shpejtë të kalorive dhe për këtë arsye duhet të ushqehet me ushqime me kalori të larta. Ushqimi i shpeshtë i vakteve të pasura me kalori dhe lëndë ushqyese ndihmon për të përmbushur këtë kërkesë të shtuar. Duhet të përfshihen ushqime me proteina të larta si qumështi ose bulmeti, mishi, bishtajat, lakra dhe arrat. Për fëmijët më të rritur është më mirë të shmangin ushqimet e kripura, të skuqura, të ëmbla dhe të padëshiruara.

Ushqimet që përmbajnë acide yndyrore omega 3 kanë një efekt mbrojtës, kështu që ushqimet si peshku, farat e lirit dhe vaji i farave të lirit, arrat, kanola, soja dhe vaji i sojës, farat Chia dhe perimet me gjethe jeshile duhet të përfshihen rregullisht në dietë.

Përshtati në shqip: Living.al

Burimi: Times of India

Horoskop