Marredhenia ne çift 14 Shtator 2022

Shenjat që tregojnë se jeni të varur nga seksi

Marredhenia ne çift

Varësia ndaj seksit përkufizohet si mungesë e kontrollit mbi mendimet, nxitjet dhe impulset seksuale. Ndërsa impulset seksuale janë të natyrshme, varësia ndaj seksit i referohet vetëm sjelljeve që bëhen me tepricë dhe ndikojnë ndjeshëm në jetën e dikujt në një mënyrë negative.

Megjithëse varësia ndaj seksit nuk renditet si një gjendje e diagnostikueshme në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5), hulumtimet tregojnë se sjelljet e tepërta seksuale mund të zhvillohen, si një varësi kimike.Një person me varësi ndaj seksit mund të ketë një nevojë kompulsive për t'u stimuluar seksualisht. Kjo dëshirë shpesh pengon aftësinë e tyre për të jetuar jetën e tyre të përditshme.

Varësitë seksuale mund të vijnë në forma të ndryshme, duke përfshirë varësinë ndaj:

Aktet seksuale
Prostitucioni
Shikimi ose konsumimi i pornografisë
Masturbim ose fantazi seksuale

Personat e varur nga seksi mund të ndryshojnë aktivitetet e tyre për të kryer akte seksuale në mënyrë të vazhdueshme, të paaftë për të kontrolluar sjelljen e tyre pavarësisht nga ndonjë pasojë.

Kjo sjellje seksuale kompulsive mund të ketë pasoja të rënda personale. Ashtu si varësia ndaj drogës ose alkoolit, varësia ndaj seksit mund të ndikojë në shëndetin fizik, shëndetin mendor, marrëdhëniet personale dhe cilësinë e jetës.

Shenjat e dikujt që është i varur nga seksi

Varësia seksuale mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, si fizike ashtu edhe emocionale. Duhet një profesionist i kujdesit shëndetësor për të bërë një diagnozë të qartë, por këtu janë disa shenja që mund të tregojnë për një varësi të mundshme ndaj seksit:

Mendime seksuale obsesive

Dikush që ka krijuar varësi mund ta gjejë veten duke menduar vazhdimisht për seksin. Këto mendime kronike të seksit ose fantazive seksuale mund të bëhen obsesive ose të ndërhyjnë në përgjegjësi të tjera.

Shpenzimi i tepërt i kohës në seks

Ndërsa kërkimi i partnerëve seksualë nuk është domosdoshmërisht një shenjë e varësisë seksuale, nëse dikush po shpenzon shumë kohë dhe energji për seksin, mund të jetë një flamur i kuq. Kjo mund të përfshijë kalimin e kohës duke u përpjekur për të bërë seks, kryerjen e seksit, të qenit seksual ose rikuperimin nga përvojat seksuale.

Ndjenja e turpit ose e depresionit

Nëse nevoja për seks kalon në një varësi, ndjenjat seksuale të dikujt gjithashtu mund të ndërthuren me ndjenja ankthi, turpi, depresioni ose keqardhjeje. Individi mund të ndiejë turp për dëshirat e tij seksuale dhe vështirësinë për t'i kontrolluar ato.

Ata madje mund të tregojnë shenja të depresionit klinik ose ideve për vetëvrasje. Hulumtimet tregojnë se nuk është e pazakontë që njerëzit që janë seksualisht të varur të shfaqin gjithashtu shenja depresioni, ankthi dhe ankthi social. 

Nuk kanë aktivitetet e tjera

Një i varur nga seksi mund të fiksohet në seks deri në atë pikë sa të ketë vështirësi për t'u angazhuar në aktivitetet e tyre të tjera. Ata mund të mbeten prapa në përgjegjësitë në shkollë, në punë ose në jetën e tyre personale ose të tërhiqen nga shoqëria. Ata gjithashtu mund t'i japin përparësi sjelljes seksuale mbi format e tjera të relaksimit ose hobi. 

Masturbimi i tepruar

Ndërsa masturbimi mund të jetë një mënyrë e shëndetshme për të eksploruar seksualitetin dhe për të shprehur dëshirën seksuale, masturbimi i tepruar mund të jetë një shenjë e varësisë seksuale. Kjo mund të duket si masturbim kompulsiv, masturbim në kohë të papërshtatshme, apo edhe masturbim deri në atë pikë sa të shkaktojë shqetësim fizik ose dhimbje.

Angazhimi në sjellje të rrezikshme ose të papërshtatshme

Në disa raste, varësia seksuale mund të çojë në sjellje seksuale të papërshtatshme dhe/ose të rrezikshme. Kjo mund të përfshijë ekzicionimin, seksin publik, seksin pa mbrojtje dhe seksin me prostitutat.

Në disa raste, kjo mund të çojë dikë që të zhvillojë sëmundje seksualisht të transmetueshme. Studimet kanë treguar se ata që identifikohen si seksualisht të detyruar kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje seksualisht të transmetueshme si HIV.

Mashtrimi i partnerëve

Dikush me një varësi seksuale mund të ndihet i detyruar të kërkojë seks me partnerë të rinj, edhe nëse kjo do të thotë të tradhtojë një partner ose të ketë një lidhje jashtëmartesore. Ata mund të kërkojnë rregullisht qëndrime për një natë apo edhe të tradhtojnë disa herë me partnerë të ndryshëm.

Kryerja e veprave penale seksuale

Në disa raste ekstreme, njerëzit mund të përfshihen në aktivitete kriminale si ndjekja, përdhunimi ose ngacmimi i fëmijëve. Ndërkohë që disa shkelës seksualë mund të jenë gjithashtu të varur nga seksi, nuk ka asnjë provë që varësia seksuale mund të çojë dikë të kryejë krime seksuale.

A mund të ndryshojë një i varur nga seksi? Po, megjithëse mund të kërkojë trajtim nga një profesionist mjekësor si psikolog, psikiatër ose terapist seksual.

Në varësi të shkakut themelor dhe mënyrës se si manifestohet në jetën personale të dikujt, trajtimi mund të ndryshojë. Nëse varësia ndaj seksit shfaqet së bashku me një tjetër çrregullim ankthi ose çrregullim humori, plani i trajtimit mund të përfshijë gjithashtu medikamente.

Pershtati Living.al

Burimi: https://www.webmd.com/mental-health/signs-sex-addict

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor