Mirëqenie / 19 Shtator 2022, 13:12

Sekrecionet në ngjyrë të verdhë, kur sinjalizojnë sëmundje serioze dhe kur duhet të shkoni URGJENT te mjeku

Sekrecionet në ngjyrë të verdhë, kur sinjalizojnë

Sekrecionet e verdha janë mjaft të shpeshta gjatë jetës pjellore të një gruaje. Ato shfaqen para menstruacioneve, gjatë shtatzënisë dhe madje edhe drejt menopauzës. Ato mund të mos tregojnë ndonjë gjë të veçantë, veçanërisht nëse nuk shoqërohen me simptoma të tjera si djegie ose kruajtje. Megjithatë, ndonjëherë ato kërkojnë kontroll gjinekologjik.

Sekrecionet e verdha para periodave

Zakonisht, sekrecionet vaginale janë të qarta, pa teksturë apo erë të veçantë. Ato janë krejtësisht normale dhe kanë funksionin e mbajtjes së pastër të mjedisit intim, me një pH pak acid dhe parandalimin e rritjes së mikrobeve. Në moshën e lindjes së fëmijëve, para fillimit të fluksit menstrual, sekrecionet pa ngjyrë mund të kthehen në të verdha. Kjo mund të ndodhë për shkaqeve të ndryshme. Mund të ketë një përhapje të lehtë bakteriale, për shembull për shkak të higjienës joadekuate intime, përdorimit të të brendshmeve sintetike dhe veshjeve shumë të ngushta. Ose, mund të jetë sinjali se fluksi aktual menstrual është gati të fillojë: sekrecionet pa ngjyrë marrin një ngjyrë më të ngarkuar për shkak të këputjes së kapilarëve të parë të endometriumit, që parashikon menstruacionet aktuale. Nëse rrjedhja e verdhë shoqërohet me kruajtje, djegie, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, mund të jetë faji i një infeksioni vaginal, për të cilin kërkohet trajtim nga gjinekologu.

Sekrecionet e verdha në shtatzëni

Sekrecionet e verdha mund të jetë një nga shenjat kryesore të shtatzënisë. Ato shfaqen së bashku me simptoma të tjera si lodhje, dhimbje dhe ënjtje në gji, të përziera. Ato janë për shkak të rritjes së disa hormoneve të shtatzënisë, veçanërisht progesteronit. Kjo ka rolin e nxitjes së mbarëvajtjes së shtatzënisë, sigurimin e implantimit të embrionit në membranën e mitrës dhe zhvillimin e tij.

Ato gjithashtu rrisin presionin e gjakut të vaginës, duke favorizuar shfaqjen e këtij sekrecioni. Zakonisht, nëse nuk shoqërohen me dhimbje, djegie dhe nuk kanë erë të pakëndshme, nuk sinjalizojnë asgjë jonormale. Megjithatë, është mirë të bisedoni për këtë me gjinekologun. Në tremujorin e dytë, sekrecionet e verdha me konsistencë të trashë dhe erë të pakëndshme mund të jetë një simptomë e vaginitit bakterial, i cili duhet të trajtohet me medikamente të përshtatshme. Kushtojini vëmendje veçanërisht në fund të tremujorit të tretë: nëse sekrecionet janë të verdha të errëta ose të gjelbërta, të lëngshme dhe të ujshme, mund të rrjedhin lëng amniotik. Këshillohet që menjëherë të kontaktoni gjinekologun për një kontroll.

Menopauza dhe sekrecionet e verdha, çfarë ndodh?

Edhe gjatë menopauzës, ndonjëherë mund të shfaqen sekrecione të verdha. Në këtë fazë të jetës, me përfundimin e fazës pjellore, ka një rënie të papritur të estrogjenit, hormoneve femërore. Kjo situatë shoqërohet me thatësi vaginale, vështirësi në lubrifikim dhe një gjendje që quhet vaginiti atrofik, i karakterizuar nga thatësia. Mund të shfaqen sekrecione të verdha të lehta, që tregojnë një gjendje të ndryshme të mjedisit vulvo-vaginal, të lidhur me kalimin e viteve. Është mirë, për siguri, të bisedoni me gjinekologun, për të përjashtuar një infeksion që mund të favorizohet pikërisht nga ndryshimi i ekosistemit vaginal. Nga ana tjetër, nëse sekrecionet e verdha tregojnë gjurmë të ngjyrës së kuqe ose kafe, kur menstruacionet nuk janë shfaqur prej disa kohësh, është e rëndësishme të bisedoni me mjekun për të kryer kontrolle.

Sekrecionet e verdha: Simptomat e sëmundjeve dhe infeksioneve?

Duhet mbajtur mend se, në çdo fazë të jetës së një gruaje, sekrecionet e verdha, jeshile, me shkumë shkaktohen nga mikroorganizmat. Një prej tyre është Trichomonas, një protozoar që normalisht është i pranishëm në trup që mund të kolonizojë vaginën dhe uretrën. Trichomonas përhapet përmes marrëdhënieve seksuale të pambrojtura dhe të pambrojtura, ose për shkak të një sistemi të dobët imunitar, si dhe për shkak të marrjes së tepërt të barnave dhe antibiotikëve.

Përveç kruajtjes dhe djegies, mund të shfaqen dhimbje, nevojë për urinim të shpeshtë dhe urinim të dhimbshëm. Shpesh ka dhimbje dhe vështirësi në marrëdhëniet seksuale. Gjinekologu, duke vëzhguar ngjyrën dhe konsistencën e sekrecioneve, shpesh mund të bëjë një diagnozë të vaginitit. Nëse keni dyshime, mund të kuptoni se çfarë lloj vaginiti është. Gjithashtu është e mundur të kryhet kolposkopi ose një shtupë për analizën laboratorike të sekrecioneve.

Si të kuroni vulvo-vaginitin?

Gjinekologu përshkruan një ilaç, metronidazol, i cili zakonisht merret nga goja për një javë trajtim. Është e rëndësishme të ndiqni me kujdes trajtimin për të parandaluar përsëritjen e Trichomonas. I njëjti kujdes duhet të ndiqet përfundimisht nga partneri. Kurat natyrale janë shumë të dobishme në këtë fazë shërimi për të lehtësuar simptomat dhe për të siguruar higjienën e duhur. Shpëlarjet e thjeshta mund të kryhen me një lugë sodë buke të tretur në ujë të ngrohtë, e cila redukton djegien. Larjet me substanca zbutëse, për shembull kamomil, janë gjithashtu të dobishme. Në treg ka edhe pastrues specifikë intimë, të bazuar në fermente laktike që rivendosin ekuilibrin e mikrobiotës vaginale.

Horoskop