Mirëqenie / 19 Shtator 2022, 17:14

E duam të gjithë, por kjo pije shkakton mpiksje të gjakut kur e konsumojmë të nxehtë

E duam të gjithë, por kjo pije shkakton mpiksje të gjakut kur e

Mpiksjet e gjakut mund të jenë të rrezikshme. Një jetesë jo shumë e shëndetshme nxit formimin e mpiksjes së gjakut, por nuk është gjithmonë e qartë se çfarë nënkuptohet me “e pashëndetshme”. Për shembull, konsumimi i kafeinës, një kimikat natyral që gjendet në kafe dhe pije energjike, mund të ketë rezultate të padëshiruara. “Pijet me kafeinë mund të dehidratojnë trupin duke çuar në gjak më të trashë që mund të rrisë rrezikun e mpiksjes”, paralajmëroi mjekja Monika Wassermann.

Siç shpjegoi, “dehidratimi ndikon në përbërësit e gjakut, duke çuar në gjak më të trashë dhe ngjitës që qarkullon ngadalë”. Doktor Wassermann shtoi: “Efekti është kryesisht në zonën e legenit, këmbët, kofshët dhe krahët”.

Hulumtimet mbështesin pretendimet e doktorit. Një studim i botuar në revistën Medicine & Science in Sports & Exercise zbuloi se konsumi i kafeinës gjatë një stërvitje me intensitet të lartë mund të rrisë faktorin e koagulimit në gjakun tuaj, duke e bërë atë më shumë gjasa për të formuar mpiksje.

Në studim, studiuesit shikuan 48 burra, me një moshë mesatare 23 vjeç dhe një indeks normal të masës trupore. Pjesëmarrësit përfunduan dy seanca, një javë larg, në cikle ushtrimesh që u rritën gradualisht në shpejtësi deri në lodhjen e pjesëmarrësve – duke e bërë atë një stërvitje me intensitet të lartë.

Atyre iu dha një placebo pa kafeinë ose një pije me kafeinë paraprakisht, dhe gjaku i tyre u mor para dhe pas, së bashku me raportimin e shenjave vitale.

Ata zbuluan se kafeina rriti ndjeshëm faktorin e koagulimit gjatë stërvitjes, që do të thotë se pjesëmarrësit që kishin pije me kafeinë kishin një faktor rreziku më të lartë kur bëhet fjalë për atë që shkakton mpiksjen e gjakut. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të hiqni dorë fare nga kafeina.

 

Horoskop