Familja / 22 Shtator 2022, 17:16

Hani karota gjatë shtatzanisë? Ja çfarë shkaktojnë te fetusi

Hani karota gjatë shtatzanisë? Ja çfarë shkaktojnë te

Konsumi i karotave gjatë shtatzënisë i bën foshnjat të lumtura në barkun e nënës, sipas një studimi të ri britanik. Nënat duhet të ndryshojnë humorin e foshnjave të tyre të palindura me atë që hanë për mëngjes, drekë dhe darkë.


Shkencëtarët regjistruan provat e para të drejtpërdrejta të foshnjave të palindura që reagojnë ndryshe ndaj aromave dhe shijeve të ndryshme duke parë shprehjet e tyre të fytyrës. Një analizë e skanimeve me ultratinguj 4D të 100 grave shtatzëna tregoi se si reaguan fetuset pasi u ekspozuan ndaj shijeve nga ushqime të ndryshme.

Ndërsa karotat i bënin fetuset në zhvillim të ‘qeshnin’, lakra jeshile, dukej se kishte efektin e kundërt, duke u shkaktuar ‘lot’.

“Një numër studimesh kanë sugjeruar që foshnjat mund të shijojnë dhe nuhasin në mitër, por ato bazohen në rezultatet pas lindjes, ndërsa studimi ynë është i pari që i ka parë këto reagime para lindjes,” tha autorja kryesore Beyza Ustun, një studente doktorature në. Universitetin Durham.

“Si rezultat, ne mendojmë se ky ekspozim i përsëritur ndaj shijeve para lindjes mund të ndihmojë në vendosjen e preferencave ushqimore pas lindjes, gjë që mund të jetë e rëndësishme kur mendohet për mesazhet rreth ushqimit të shëndetshëm dhe potencialin për të shmangur “ngatërresën e ushqimit” gjatë shkëputjes nga gjiri”.

Ekipi ndërkombëtar studioi sesi fetuset silleshin vetëm pak kohë pas gëlltitjes nga nënat.

Ata që ishin të ekspozuar ndaj karotës ose lakra jeshile treguan më shumë përgjigje “të qeshura” ose “fytyrë të qarë”, shpjegoi Ustun.

Gjetjet e publikuara në revistën Psychological Science hedhin dritë të re mbi zhvillimin e receptorëve të shijes dhe nuhatjes njerëzore.

Njerëzit përjetojnë shijen përmes një kombinimi të shijes dhe aromës. Tek fetuset, kjo mund të ndodhë përmes thithjes dhe gëlltitjes së lëngut amniotik që e rrethon.

Ajo që hanë gratë shtatzëna mund të ndikojë gjithashtu në preferencat e foshnjave pas lindjes dhe të ndihmojë në krijimin e një oreksi për fruta dhe perime.

“Hulumtimi i mëparshëm i kryer në laboratorin tim ka sugjeruar se skanimet me ultratinguj 4D janë një mënyrë për të monitoruar reagimet e fetusit për të kuptuar se si reagojnë ndaj sjelljeve të shëndetit të nënës siç është pirja e duhanit dhe shëndetit të tyre mendor duke përfshirë stresin, depresionin dhe ankthin”, tha bashkëautori i studimit. Profesoresha Nadja Reissland.

“Ky studim i fundit mund të ketë implikime të rëndësishme për të kuptuar provat më të hershme për aftësitë e fetusit për të ndjerë dhe dalluar shijet dhe aromat e ndryshme nga ushqimet e gëlltitura nga nënat e tyre.

Nënat, të moshës 18 deri në 40 vjeç, u skanuan pas 32 dhe 36 javësh të shtatzënisë. Atyre iu dha një kapsulë e vetme që përmbante rreth 400 mg karrota ose pluhur lakra jeshile rreth 20 minuta para skanimit.

Ishte e vetmja gjë që konsumuan për të paktën një orë. Gratë gjithashtu nuk hëngrën ose pinë asgjë tjetër që përmban karrota ose lakër jeshile atë ditë.

Reagimet e fytyrës së fetusit treguan se ekspozimi ndaj vetëm një sasie të vogël karrote ose lakra jeshile ishte i mjaftueshëm për të stimuluar një reagim, krahasuar me fetuset që nuk ishin të ekspozuar ndaj asnjërës.

“Duke parë reagimet e fytyrës së fetusit, mund të supozojmë se një sërë stimujsh kimikë kalojnë përmes dietës së nënës në mjedisin e fetusit”, tha Prof Benoist Schaal, një tjetër bashkëautor në studim.

“Kjo mund të ketë implikime të rëndësishme për të kuptuarit tonë të zhvillimit të receptorëve tanë të shijes dhe nuhatjes, dhe perceptimit dhe kujtesës përkatëse,”

Rezultatet mund të ndihmojnë gjithashtu me informacionin që u jepet nënave për rëndësinë e shijes dhe dietës së shëndetshme gjatë shtatzënisë.

Studiuesit tani kanë filluar një studim pasues me të njëjtat foshnja pas lindjes për të parë nëse ndikimi i shijeve që ata përjetuan në mitër ndikon në pranimin e ushqimeve të ndryshme.

“Me fjalë të tjera, ekspozimi i fetusit ndaj shijeve më pak “të pëlqyera”, si lakra jeshile, mund të nënkuptojë se ata mësohen me ato shije në mitër,” tha Prof Jackie Blissett, një tjetër bashkëautore në studim.

“Hapi tjetër është të ekzaminohet nëse fetuset tregojnë më pak përgjigje “negative” ndaj këtyre shijeve me kalimin e kohës, duke rezultuar në pranimin më të madh të atyre shijeve kur foshnjat i shijojnë ato për herë të parë jashtë mitrës”.

 

Horoskop