Mirëqenie / 23 Shtator 2022, 20:40

Mikrovala mund të jetë e rrezikshme për nënat shtatzëna dhe foshnjat, çfarë duhet të dini

Mikrovala mund të jetë e rrezikshme për nënat shtatzëna

Mikrovalat janë aleati më i mirë i kohëve moderne për njerëzit që përtojnë apo njerëzit që nuk kanë kohë. Por a keni dëgjuar ndonjëherë njerëz që thonë se valët elektromagnetike të furrës me mikrovalë mund të dëmtojnë foshnjën e palindur? Epo, shtatzënia kërkon kujdes të shtuar dhe gjithmonë këshillohet që gratë shtatzëna të qëndrojnë larg çdo lloj rrezatimi, por a e dëmton në fakt foshnjën apo është thjesht një mit?

A mund ta dëmtojnë vërtet foshnjën mikrovalat?

Në shumicën e familjeve moderne furrat me mikrovalë përdoren për të ngrohur ushqimin ose për pjekje, por edhe një ekspozim i vogël ndaj valëve elektromagnetike mund të ndikojë tek foshnja e palindur, nëse mikrovala ka ndonjë çarje të vogël. Fatkeqësisht, rrezatimi është i padukshëm, gjë që e bën të pamundur shikimin dhe kuptimin e efekteve. Në shumicën e rasteve gjasat për rrjedhje të valëve rriten, kur pajisja është shumë e vjetër ose ka një derë, e cila nuk mbyllet siç duhet ose ka hapësira të thyera, të cilat mund të lëshojnë valë që mund të arrijnë deri në 12 cm dhe të prekin fetusin/fëmijën e palindur. Megjithatë, sipas udhëzimeve të FDA-së, nëse një furrë me mikrovalë përdoret siç duhet, nuk do të dëmtojë fetusin pasi nuk lëshon shumë rrezatim, por në rast të rrjedhjeve është më mirë të ndiqni këto masa paraprake dhe të zëvendësoni pajisjen. Këtu janë disa masa paraprake të kujdesshme që do t'i ndihmojnë gratë shtatzëna të përdorin mikrovalën pa dëmtuar fëmijën:

Këshilla që duhen mbajtur parasysh

Në rast se dera e furrës me mikrovalë nuk kyçet siç duhet, sigurohuni që të mos e përdorni atë mikrovalë. Është më mirë të zëvendësoni pajisjen për të parandaluar dëmtimin e foshnjës dhe nënës në pritje.

Gatimi në mikrovalë është i sigurt, por gjithsesi është më mirë të vendosni enën brenda dhe të vendosni temperaturën dhe kohëmatësin, të qëndroni larg derisa ena të jetë gati, kjo do t'ju ndihmojë të shmangni ekspozimin ndaj fushave elektromagnetike.

Shmangni gatimin ose pjekjen në enë të vjetra plastike ose enë me gërvishtje, kjo çon në rrjedhjen e kimikateve në ushqim.

Është e vështirë të zbulohen rrjedhjet në një mikrovalë, por shanset për rrjedhje janë të larta kur mikrovala është e vjetër. Pra, është mirë që ose ta zëvendësoni ose të shmangni plotësisht gatimin ose pjekjen në të gjatë shtatzënisë.

Përshtati: Living.al

Horoskop