Mirëqenie / 6 Tetor 2022, 14:07

Ndryshimi i mënyrës si ecën mund të parashikojë këtë sëmundje 6 vite para

Ndryshimi i mënyrës si ecën mund të parashikojë

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), demenca është aktualisht shkaku i shtatë kryesor i vdekjeve dhe një nga shkaqet kryesore të paaftësisë dhe varësisë tek të moshuarit në mbarë botën. Megjithatë, demenca nuk është një sëmundje specifike, por një grup simptomash që ndikojnë në funksionet njohëse, duke përfshirë kujtesën, të menduarit, arsyetimin dhe aftësitë sociale. Mund të lindë nga një sërë sëmundjesh dhe lëndimesh, duke përfshirë Alzheimerin.

Shenjat neurologjike mund të jenë përcaktues të hershëm të demencës

Demenca është një gjendje që zakonisht prek trurin, pra ka një efekt neurologjik në trup, duke rritur rrezikun e rënies njohëse. Ndërsa nuk ka asnjë mënyrë për ta parandaluar atë, ekspertët besojnë se mund të zbulohet herët në jetë. Shkencëtarët besojnë se  "ndryshimet e trurit të lidhura me sëmundjet që shkaktojnë demencën mund të fillojnë në tru deri në 20 vjet përpara se të shfaqen simptoma si humbja e kujtesës".

Një ndryshim kyç i hershëm i trurit në sëmundjen e Alzheimerit është një grumbullim i proteinës amiloide. Ndërsa ne mund të zbulojmë nivelet e kësaj proteine ​​me skanime të shtrenjta të trurit dhe teste të tjera biologjike, jo të gjithë me nivele të larta të amiloidit do të vazhdojnë të zhvillojnë simptomat e Alzheimerit.

Prandaj, disa nga simptomat neurologjike përfshijnë: humbjen e kujtesës, vështirësi në komunikim ose gjetjen e fjalëve, mungesë arsyetimi dhe aftësish për zgjidhjen e problemeve, vështirësi në kryerjen e detyrave komplekse, planifikim, organizim etj.

Por performanca fizike si ndryshimet në stilin e ecjes mund të ndihmojnë në diagnostikimin e hershëm

Përveç përcaktuesve neurologjikë, ekspertët besojnë se performanca fizike mund të jetë gjithashtu një parashikues i fortë i sëmundjes.

Sipas WebMD, simptomat mund të shfaqen ndryshe për çdo rast demence, por ndonjëherë ndryshimet fizike mund të shfaqen përpara humbjes së kujtesës.

"Në një studim, njerëzit që ecnin ngadalë ose kishin ekuilibër të dobët kishin më shumë gjasa të diagnostikoheshin me sëmundjen e Alzheimerit në gjashtë vitet e ardhshme," thonë ekspertët.

Këto ndryshime fizike tregojnë përkeqësimin e ngadaltë të qelizave të trurit dhe komunikimit nervor. Nëse nuk trajtohen, këto përkeqësime thuhet se ndikojnë plotësisht në aftësinë e një personi për të ecur dhe për të përpunuar lirisht informacionin.Për më tepër, problemet e ekuilibrit mund të lindin edhe për shkak të vështirësisë me aftësitë vizuale dhe hapësinore.

Rreziku i sëmundjes së Alzheimerit dhe demencës vaskulare

Në disa raste, humbja e ekuilibrit mund t'i atribuohet demencës vaskulare në fazën e hershme, në vend që të jetë një shenjë e demencës në fazën e vonë.Duhet të theksohet se truri i vogël, i vendosur afër bazës së kafkës, është pjesa e trurit që kontrollon lëvizjet trupore.Thënë kështu, sëmundjet që prekin këtë pjesë të trurit, siç është demenca, kanë më shumë gjasa të ndikojnë në ekuilibrin më herët.

Në fazat e hershme, ose edhe përpara se të zhvillohen simptoma të tjera të demencës, humbja e ekuilibrit gjatë qëndrimit në këmbë ose ecjes mund të tregojë një potencial të shtuar për të zhvilluar Alzheimer.

Si ndryshon demenca vaskulare nga ajo e Alzheimerit?

Demenca vaskulare,, është e ndryshme nga sëmundja e Alzheimerit sepse sëmundja shkaktohet nga mungesa e rrjedhjes së gjakut që transporton oksigjen në tru i vogël.Disa njerëz me demencë vaskulare do të përjetojnë në të vërtetë ndjenjat e marrjes së mendve përpara se të kenë probleme me të menduarit dhe kujtesën.Thënë kështu, simptomat e demencës vaskulare ndryshojnë, në varësi të pjesës së trurit tuaj ku rrjedhja e gjakut është e dëmtuar.

Simptomat shpesh mbivendosen me ato të llojeve të tjera të demencës, veçanërisht demencës së sëmundjes Alzheimer. Por ndryshe nga sëmundja e Alzheimerit, simptomat më të rëndësishme të demencës vaskulare priren të përfshijnë shpejtësinë e të menduarit dhe zgjidhjen e problemeve sesa humbjen e kujtesës,.

Duke pasur parasysh se humbja e ekuilibrit mund të jetë një shenjë e demencës në fazën e vonë, pacientët mund të përshtaten duke ndryshuar ecjen ose mënyrën se si ecin. Kjo ndonjëherë përfshin ngatërresat në vend që të ngrini secilën këmbë për të bërë një hap, duke i bërë më të mundshme rëniet.

Horoskop