Familja / 15 Tetor 2022, 13:52

Dallimi midis orgazmës dhe kënaqësisë seksuale: pse ka rëndësi dhe si t’i dallojmë

Dallimi midis orgazmës dhe kënaqësisë seksuale: pse ka

Kinemaja, si dhe letërsia dhe shoqëria në përgjithësi, shpesh kanë krijuar pritshmëri jorealiste për seksin dhe marrëdhëniet në përgjithësi dhe gjithmonë kanë promovuar lidhjen midis orgazmës dhe kënaqësisë seksuale, sikur të dyja të ishin thelbësore.

Çfarë kuptohet me kënaqësi seksuale

Le të fillojmë duke hedhur poshtë një miti: kënaqësia seksuale nuk është thjesht arritja e orgazmës, por përfshin gjithashtu në sferën e saj të rëndësisë të gjithë aspektin emocional që lidhet me marrëdhënien seksuale. Përtej preferencave të dikujt, kënaqësia seksuale përfshin jo vetëm aspektin fizik dhe mekanik, por edhe përfshirjen emocionale që ekziston gjatë një marrëdhënieje. Natyrisht, për disa nuk ka kënaqësi seksuale pa orgazmë, ndërsa për të tjerët, seksi mund të jetë i këndshëm dhe i kënaqshëm edhe pa e provuar, por jo domosdoshmërisht të dyja kanë lidhje me njëri-tjetrin.

Dallimi mes orgazmës dhe kënaqësisë seksuale

Pse këto dy koncepte janë kaq të lidhura dhe në të njëjtën kohë njëri nuk presupozon tjetrin? Është e lehtë të thuhet: të përjetosh shumë orgazma është një reagim fiziologjik, ndonjëherë pothuajse kimik dhe mekanik – edhe nëse për shumë njerëz është e vështirë të vijnë pa një lidhje emocionale me partnerin – ndërsa kënaqësia seksuale shoqërohet me një sërë faktorësh të lidhur. dhe përfitimet. në sferën emocionale, të tilla si kënaqësia në një marrëdhënie romantike, besimi te partneri ose shëndeti fizik dhe mendor.

Megjithatë, të dy gjërat shpesh ngatërrohen dhe megjithëse orgazma nuk është sinonim i kënaqësisë seksuale, të dyja janë të lidhura, dhe orgazma konsiderohet një lloj matës i suksesit të marrëdhënieve seksuale, si dhe mosardhja ose dështimi. duke e bërë partnerin të ndjejë orgazmë mund të bëhet shkak për ankth dhe shqetësime në çift./Burimi: Revista Psikologji/

 

Horoskop