Mirëqenie / 15 Tetor 2022, 14:04

Muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, ja si të kontrolloheni vetë në shtëpi

Muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, ja si të

Lloji i gjinjve që keni, përcaktohet nga gjenetika. Të kesh gjoks me gunga ose të lëmuara është njësoj si të kesh gjoks të madh apo të vogël; është jashtë kontrollit tuaj dhe shpesh nuk është shkak për shqetësim.

Së pari, jini të vetëdijshme se si duken dhe ndjehen gjinjtë tuaj.

Ka ikur koha e vetëprovimeve shumë të diktuara dhe specifike. Tani, duhet të keni vetëm vetëdije të përgjithshme për të ndihmuar në monitorimin e ndonjë shenje të kancerit të gjirit, sipas Dominici dhe Yeh. “Është një gjë shumë e mirë për gratë që të kenë një ndjenjë të përgjithshme se si duket dhe ndihet zakonisht gjoksi i tyre,” tha Dominici.

Kontrolloni disa vende kyçe gjatë vetë-provimit tuaj.

Megjithëse njohja e gjoksit tuaj është më e rëndësishme sesa kryerja e një provimi në shtëpi në një mënyrë specifike, disa këshilla mund ta bëjnë vetëkontrollin tuaj më efektiv. Së pari, ngrini krahun më afër gjoksit që po kontrolloni, tha Yeh. Ndjeheni përreth gjoksit, duke përfshirë zonën qendrore.

Kontrolloni gjithashtu për gunga të ngjashme në të dy gjokset.

Nëse gjeni një masë në njërin gji, kontrolloni tjetrin për të parë nëse ndjeni një gungë të ngjashme atje, tha Yeh. Nëse ndjeni diçka me madhësi dhe strukturë të ngjashme në gjoksin tjetër, kjo mund të jetë se si ndihet normalisht indi juaj.

Mos bëni vetë-provime gjatë menstruacioneve.

Shumë njerëz raportojnë se gjoksi i tyre ndjehet veçanërisht i butë para dhe gjatë menstruacioneve, tha Dominici. Pra, kryerja e ekzaminimit të gjirit mund të jetë e dhimbshme në këto momente.

Një gungë shqetësuese duhet të dallohet nga pjesa tjetër e indit tuaj.

“Shumë gra kanë gunga në gjoks. Ajo që unë rekomandoj është ndjenja për çdo gjë që bie në sy, “tha Yeh. Kur kanceri i gjirit është i prekshëm, është i fortë, tha Yeh. Ajo vuri në dukje se një gungë shqetësuese duhet të duket pothuajse si një bizele në pure patatesh.

Nëse ndjeni një gungë shqetësuese, bisedoni me mjekun tuaj.

Nëse mendoni se ajo që ndjeni mund të jetë jonormale, por nuk jeni të sigurt, mos kini frikë të kontaktoni mjekun tuaj. Është absolutisht më mirë të jesh i sigurt sesa të vjen keq në këtë situatë. Plus, ekspertët pajtohen se është e vështirë për gratë të dinë dallimin midis diçkaje që është në rregull dhe jo në rregull.

 

Horoskop