Mirëqenie / 19 Tetor 2022, 14:18

Disa fakte interesante rreth menstruacioneve që duhet të dini, ja si ndikon stresi i lartë dhe kryerja e marrëdhënieve seksuale

Disa fakte interesante rreth menstruacioneve që duhet të dini, ja si

Një nivel i ulët ose i moderuar i stresit nuk ndikon në menstruacionet. Megjithatë, kur është e lartë ose kronike, ka një ndikim të rëndësishëm. Në fakt, kortizoli, hormoni i stresit është i aftë të bllokojë prodhimin e gonadotropinës dhe hormoneve të tjera. Nëse kjo ndodh, ovulimi nuk ndodh dhe menstruacionet mund të vijnë ose më herët ose më vonë me shqetësim më të madh.

Dëshmitë ekzistojnë nga të burgosurat femra të kampit të përqendrimit të Aushvicit që thonë se, menjëherë pas mbërritjes atje, atyre u ndaluan menstruacionet. Me sa duket, tronditja emocionale e shkaktuar nga kushtet në të cilat ata ishin nënshtruar, së bashku me një dietë vërtet të varfër, shkaktoi këtë reagim.

Megjithëse menstruacionet shpesh përmenden si një ‘çështje e grave’, sot kjo nuk është domosdoshmërisht kështu. Në të vërtetë, meshkujt trans dhe njerëzit jobinarë gjithashtu kanë perioda. Në mënyrë të ngjashme, ka gra që nuk kanë pasur kurrë menstruacione për shkak të problemeve shëndetësore dhe ato që kanë kaluar në menopauzë.

Është vlerësuar se një grua mesatare ka menstruacione për 38 vjet të jetës së saj. Në çdo periudhë, nga 25 deri në 80 mililitra gjak derdhen, që është e barabartë me rreth katër lugë gjelle. Gjatë ciklit, gruaja ka dy momente të dëshirës seksuale. Njëra ndodh gjatë ovulacionit, tjetra gjatë menstruacioneve. Në fakt, është vërtetuar se seksi gjatë menstruacioneve redukton dhimbjen që zakonisht ndodh në këtë fazë./Burimi: Panorama.com/

Horoskop