Mirëqenie / 27 Tetor 2022, 19:23

Mbani një gotë ujë pranë krevatit ku flini? Ja pse duhet të hiqni dorë MENJËHERË nga ky zakon

Mbani një gotë ujë pranë krevatit ku flini? Ja pse duhet

Shumica e njerëzve përdorin metoda të ndryshme për të mos harruar që të marrin një sasi të mjaftueshme lëngjesh në organizëm.

Një ndër mënyrat është që pranë vetes gjithmonë të mbajnë një gotë me ujë – derisa lexojnë, shikojnë program televiziv, punojnë apo flenë gjumë.

Mirëpo, kjo e fundit nuk është një ide edhe aq e mirë, paralajmërojnë ekspertët.

Pra, meqenëse uji gjatë natës i ekspozohet ajrit, thith pak dyoksid karboni dhe një pjesë e tij shndërrohet në acid karbonik, që do të thotë se uji në ajër ndryshon përbërjen e tij kimike, shkruan Discovery News.

Kur acidi liron protone dhe i shndërron në bikarbonat apo karbonat, ul acidin e ujit, dhe prandaj ai ndryshon shijen.

Ky është një ndër shkaqet përse uji i ndenjur gjithmonë ka një shije të amësht.

Përveç shijes, ekspertët paralajmërojnë edhe për atë që uji ka qenë i ekspozuar ndaj baktereve dhe në të ka përfunduar një sasi e konsiderueshme e pluhurit.

Edhe pse kjo nuk do të thotë rreptësisht se uji është prishur, për shkak të gjithë asaj që është grumbulluar në të gjatë natës, rekomandohet të mendoni dy herë nëse dëshironi ta pini vërtet apo jo. Një gotë me ujë të freskët është gjithmonë një opsion më i mirë dhe më i shëndetshëm.

A është ky zakon më i rrezikshëm nga sa mendojmë?

Uji i thjeshtë nuk përmban sheqerna, yndyra dhe proteina që mund të shpërbëhen, kështu që pavarësisht shijes së tij të pazakontë, ai nuk është i pashëndetshëm në vetvete. Nga ana tjetër, nëse përdorni gjithmonë të njëjtin gotë, nuk e lani rregullisht dhe as nuk e ndani me dikë, ka më shumë gjasa që në sipërfaqen e saj të shfaqen mikroorganizma të dëmshëm. 

 

Horoskop