Familja / 29 Tetor 2022, 12:09

Doni fëmijë inteligjentë? 8 mënyra për të stimuluar trurin e tyre

Doni fëmijë inteligjentë? 8 mënyra për të

Sipas një studimi të ri  lojërat ‘video games’ çdo ditë mund të rrisin fuqinë e trurit të fëmijëve.

Në një studim të publikuar këtë javë, fëmijët që luanin tre orë në ditë dolën më mirë se ata që nuk luanin, në testet e kujtesës dhe shpejtësisë së të menduarit.

Ekspertët në Universitetin e Vermontit në SHBA përdorën të dhëna nga sondazhet, skanimet e trurit dhe testet e të menduarit nga 2000 fëmijë nëntë dhe dhjetë vjeçarë.

Por nëse nuk jeni të kënaqur që fëmija juaj shikon në ekran, ka shumë mënyra të tjera për të rritur shëndetin e trurit të tij .

Ekspertja e prindërimit dhe autorja Tanith Carey tha: “Harrojini librat e punës dhe kartat flash, ju mund të rritni fuqinë e trurit të fëmijës suaj thjesht duke ndryshuar mënyrat se si ndërveproni me ta çdo ditë.

“Mënyra se si prindërit flasin dhe luajnë me fëmijët e tyre ka një rol jetik për të ndihmuar zhvillimin e trurit të fëmijëve të tyre.”, tha ajo.

Mësoni një kërcim

Përveçse është ndoshta forma më argëtuese e ushtrimeve që ekziston, Tanith thotë se të mësuarit e një rutine kërcimi do të përmirësojë kujtesën dhe koordinimin e fëmijës suaj.

Kërkoni shkëndijën e tyre unike

Çdo fëmijë ka një aktivitet që tërhiqet natyrshëm dhe do ta bënte nëse lihej në duart e veta.

Ushqeni trurin e tyre me proteina 

Ushqimi luan një rol kyç në ndërtimin e një truri të shëndetshëm . 

Shkencëtarët kanë zbuluar se ka rreth 45 lëndë ushqyese që janë kyçe për shëndetin e trurit, duke përfshirë proteinat, zinkun, hekurin dhe acidin yndyror omega-3.

Gauani një ushqim me ta

Përgatitja e diçkaje të shijshme për të ngrënë  me fëmijët përfshin një sërë aktivitetesh për ndërtimin e trurit.

Provoni lojëra me role

Të luash një pjesë në lojërat e tyre me role i ndihmon të vegjlit tuaj të përmirësojnë aftësitë e tyre të bisedës dhe sociale.

Uluni për darkë si familje

Por një gamë e gjerë kërkimesh kanë zbuluar se të ulesh së bashku për një vakt ka një efekt të madh në aftësitë e komunikimit, fjalorit dhe të të menduarit të fëmijëve.

Përgjigjuni pyetjeve dhe pyesni ato gjithashtu

Deri në moshën katër vjeç, truri i fëmijëve është dy herë më aktiv se ai i një të rrituri – dhe ata mund t'ju bëjnë më shumë se 70 pyetje në ditë. 

Lexoni të njëjtën histori para gjumit

Tanith thotë se rileximi i të njëjtit libër e ndihmon fëmijën tuaj të njohë formën e fjalëve në faqe, përgatitje thelbësore për lexim.

 

Horoskop