News / 18 Nëntor 2022, 12:28

Pse idetë më të bukura na vijnë kur bëjmë dush?

Pse idetë më të bukura na vijnë kur bëjmë dush?

Ekspertët prej vitesh nuk bien dakord me  të ashtuquajturin “efekt i dushit” dhe përse shfaqet.

Eksperimentet e fundit të udhëhequra nga Zachary Irving, i cili jep filozofinë e shkencës kognitive në Universitetin Virginia, sugjerojnë se përqendrimi i tepërt në një detyrë mund të jetë armiku i krijimtarisë, shkruan Science Alert.

Në vend që të mendoni për problemin derisa të zgjidhet, rezultatet e tij sugjerojnë që më mirë është të bëni një pauzë dhe të bëni diçka ndryshe që nuk kërkon ndonjë përqendrim të madh, siç është dushi. Kështu mendja mund të endet lirisht, pa ndonjë qëllim ose drejtim. Hulumtuesit konsiderojnë që keni më shumë gjasa të merrni vendime të zgjuara ndërkohë që lundroni në mendime. 

Kjo pasi detyrat plotësisht monotone, nga ana tjetër nuk i pengojnë mendimet që të gjenerojnë ide kreative.

Nëse keni problem për të cilin nuk mund të gjeni zgjidhje, bëni diçka që nuk ju shqetëson si psh., puna në kopsht apo të bëni një dush.

Të gjitha këto aktivitete janë angazhime të moderuara, përkatësisht nuk kërkojnë përpjekje të mëdha, pra lëvizja e lirë e mendimeve lehtëson krijimin e ideve të reja.

 

Horoskop