Familja / 23 Nëntor 2022, 14:19

7 fjalitë që s'duhet t'ia thoni kurrë fëmijës në tavolinë

7 fjalitë që s'duhet t'ia thoni kurrë fëmijës

Darka familjare duhet të ofrojë hipotetikisht një moment për t'u çlodhur dhe për t'u rilidhur në fund të një dite të gjatë. Në realitet, nuk është e lehtë t'i mbledhësh të gjithë në tryezë dhe në varësi të moshës së fëmijëve, mund të jetë e vështirë t'i detyrosh të gjithë të hanë së bashku në harmoni ose të hanë atë që ke gatuar.

Pa e kuptuar mund të jeni duke thënë gjëra për ushqimin që megjithë qëllimin e mira, nuk do ta ndihmojnë fëmijën tuaj të zhvillojë një marrëdhënie të shëndetshme me ushqimin dhe trupin e tij.

Ha brokolin dhe pastaj do të të jap ëmbëlsirë

Pazaret si këto kanë për qëllim të inkurajojnë fëmijët të hanë ushqime të shëndetshme. Problemi është se kjo përforcon që ajo që po ha nuk është ajo që duhet. Duhet ta bëni ta hajë ushqimin sepse i duhet, jo sepse duhet.

Mjaft më makarona, ha më shumë fruta

Nëse fëmija po kërkon një pjatë të dytë me makarona ka dy arsye: ose është ende i uritur, ose makaronat i pëlqyen. Pse duhet t`i zëvendësojnë me fruta? Kështu po e detyroni të mos dëgjojë trupin.

Jeni në garë kush do ta pastrojë pjatën i pari

Shumë prej nesh u rritën me idenë e të qenit në klubin e pjatave të pastra. Fjalimet motivuese shpesh përfshinin përmendjen e fëmijëve të uritur në një kontinent tjetër.

Mos e shpërdoroni ushqimin!

Sado të ngrihen nervat kur e shikon fëmijën duke derdhur një mal me drithëra në tas, që e dini se ai nuk do ta përfundojë kurrë, kjo frazë i inkurajon fëmijët të përfundojnë atë që kanë në pjatën e tyre jo për shkak të urisë, por për të shmangur hedhjen e ushqimit.

Provo të paktën një kafshatë

Ne të gjithë duam që fëmijët tanë të jenë të hapur për të provuar ushqime të reja. Por ka disa arsye për të mos u përpjekur ta detyroni një fëmijë të hajë, pavarësisht sa e vogël është pjesa.

Së pari, ajo krijon një luftë për pushtet që nuk mund ta fitoni kurrë.

Së dyti, ju nuk dëshironi t'i bëni ata zakon t'i lini të tjerët t'u tregojnë se çfarë të hanë ose sa. Ata mund të jenë të sigurt tani duke dëgjuar komandat tuaja, por po në të ardhmen, kur direktivat vijnë nga një i huaj në mediat sociale?

Të skuqurat do të na shëndoshin. Janë të këqija për ne.

Nëse u mësohet se një ushqim i caktuar është 'i keq', fëmijët mund të ndiejnë se duhet ta hanë atë në fshehtësi, të fshehin provat, ta hanë me tepricë dhe të ndjejnë turp për ta ngrënë./Burimi "TIRANA POST"

Horoskop