Guide per shendetin 30 Nëntor 2022

Zbulohet ilaçi që ngadalëson shkatërrimin e trurit nga Alzheimer

Guide per shendetin

Ilaçi i parë që ngadalëson shkatërrimin e trurit nga Alzheimer është shpallur i rëndësishëm. Zbulimi i kërkimit tregon se një epokë e re e barnave për trajtimin e Alzheimerit, është e mundur. Ilaçi, “lecanemab”, ka një ndikimi në jetën e përditshme të njerëzve.

Profesor John Hardy, tha se ishte “historike” dhe ishte optimist për ilaçin duke thënë “Ne po shohim fillimin e terapive të Alzheimerit”. Profesor Tara Spires-Jones, nga Universiteti i Edinburgut, tha se rezultatet ishin “një punë e madhe sepse ne kemi pasur një shkallë dështimi 100% për një kohë të gjatë”.

Aktualisht, njerëzve me Alzheimer u jepen ilaçe të tjera për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave të tyre, por asnjëra nuk ndryshon rrjedhën e sëmundjes. Lecanemab është një antitrup – si ato që trupi prodhon për të sulmuar viruset ose bakteret – që është krijuar për t’i thënë sistemit imunitar të pastrojë amiloidin nga truri.

Amyloid është një proteinë që grumbullohet së bashku në hapësirat midis neuroneve në tru dhe formon pllaka dalluese që janë një nga shenjat dalluese të Alzheimerit. Testi në shkallë të gjerë përfshiu 1795 vullnetarë me Alzheimer në fazën e hershme. Infuzionet e lecanemabit jepeshin çdo dy javë. Rezultatet, të paraqitura në konferencën e provave klinike mbi sëmundjen e Alzheimerit në San Francisko dhe të botuara në New England Journal of Medicine , nuk janë një kurë mrekullie. Sëmundja vazhdoi t’u grabiste njerëzve fuqinë e trurit, por kjo rënie u ngadalësua me rreth një të katërtën gjatë rrjedhës së 18 muajve të trajtimit.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor