Guide per shendetin 7 Dhjetor 2022

Nuk do ta besoni çfarë do t'i ndodhë trupit tuaj vetëm një ditë pasi të filloni të lini duhanin

Guide per shendetin

Efektet negative të tymit të duhanit janë të njohura mirë, por ç’të themi për efektet e mundshme pozitive të heqjes dorë nga ky zakon? A ka ndonjë rrugë kthimi për trupin e një duhanpirësi? Si pjesë e një raporti të lëshuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për Ditën Botërore kundër Duhanit, efektet potencialisht shkatërruese të pirjes së duhanit janë në të vërtetë larg rrugës së njëanshme.

Pas vetëm 20 minutash, fillojnë përmirësimet e para shëndetësore, me rënie të rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut. Brenda 12 orësh nivelet e monoksidit të karbonit kthehen në normale dhe pas disa javësh funksioni i mushkërive rritet dhe qarkullimi përmirësohet. Edhe rreziku i shtuar për goditje në tru ose sëmundje koronare të zemrës zhduket brenda 15 viteve. Kanceri i mushkërive gjithashtu bëhet një kërcënim shumë më pak i rëndësishëm pas rreth dhjetë vjetësh.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor