Mirëqenie / 20 Janar 2023, 15:37

Doni të mposhtni harresën? Këto veprime do t'ju ndihmojnë të keni një kujtesë të feskët

Doni të mposhtni harresën? Këto veprime do t'ju

Kujtesa është shumë interesante. Mekanizmat që nxisin kujtimet ose mësojmë gjëra janë të paparashikueshme dhe ndonjëherë nuk mund të shpjegohen. Harresa mund të na krijojë probleme dhe disa prej nesh shkojnë në masa ekstravagante për të provuar të mposhtin tendencën tonë për të harruar.

Duke flejtur për një kohë të shkurtër

Hulumtimet sugjerojnë se një sy gjumë i shpejtë mund të jetë shumë efektiv në stimulimin e kujtesës. Në një studim, pjesëmarrësit që flejtën për 45-60 minuta përpara një detyre treguan një përmirësim të ndjeshëm në performancë.

Shumë studime tregojnë se gjumi luan një rol të rëndësishëm në kujtesë.  Gjatë gjumit, kujtimet konsolidohen dhe truri “pastrohet”. Studiuesit kanë zbuluar gjithashtu se gjumi menjëherë pasi të mësoni diçka ndikon në kujtesën.

Lëvizja e syve nga njëra anë në tjetrën

Lëvizja e syve nga njëra anë në tjetrën kur dëshironi të mbani mend diçka do të ndihmojë në stimulimin e kujtesës. Megjithëse arsyet nuk janë plotësisht të qarta, studiuesit sugjerojnë se lëvizjet horizontale të syve ndihmojnë në aktivizimin dhe lidhjen e dy hemisferave të trurit.

Në një studim, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që lëviznin sytë nga njëra anë në tjetrën për 30 sekonda çdo mëngjes, i kryenin detyrat e tyre më mirë me një mesatare prej 10%. Ata zbuluan gjithashtu se këto lëvizje dypalëshe të syve reduktuan kujtimet e rreme në detyrat e kujtesës me 15%.

Duke shtrënguar grushtat

Shtrëngimi i grushteve mund t’ju ndihmojë të keni më shumë kontroll mbi kujtesën tuaj. Një studim zbuloi se njerëzit që shtrëngonin grushtin në anën e tyre dominuese përpara se të mësonin diçka dhe më pas shtrëngonin tjetrin kur kujtonin kujtesën, mund të ishin më efektivë në memorizimin.

Çamçakëz

Përtypja e çamçakëzit është një truk i vogël që mund t’i japë kujtesës tuaj një nxitje të rëndësishme. Në një studim, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që përtypnin çamçakëz gjatë një testi të kujtesës dhe vëmendjes shënuan pothuajse 25% më shumë se ata që nuk përtypnin çamçakëz.

Megjithëse arsyeja e këtij fenomeni është e paqartë, disa studiues spekulojnë se përtypja e çamçakëzit mund të rrisë nivelet e oksigjenit në hipokampus ,  një zonë e trurit e lidhur me kujtesën dhe vëmendjen. Për më tepër, një studim tjetër zbuloi se përtypja e çamçakëzit pak para një testi i ndihmoi pjesëmarrësit të mbanin mend 25 deri në 50% më shumë se ata që nuk përtypnin çamçakëz.

Duke dëgjuar muzikë

Hulumtimet tregojnë se disa lloje të muzikës janë shumë të dobishme për të kujtuar kujtimet. Informacionin që mësoni gjatë dëgjimit të një kënge, shpesh mund ta rikuperoni duke menduar për këngën ose duke e “luajtur” atë në kokën tuaj. 

Horoskop