Mirëqenie / 27 Janar 2023, 11:10

Arsyet që fshihen pas dhimbjes së kokës në mëngjes

Arsyet që fshihen pas dhimbjes së kokës në mëngjes

Zgjimi me dhimbje koke është diçka që askush nga ne nuk e dëshiron. Në ditë si këto ju merrni qetësues dhe shpresoni për një shërim të shpejtë.Por dhimbjet e kokës mund të shkaktohen nga një mori arsyesh, disa prej të cilave nuk mund të zgjidhen me një paracetamol. Ato mund të shfaqen nëse jemi të dehidratuar, gjë që ndonjëherë mund të jetë rezultat i konsumimit të tepërt të pijeve alkoolike apo edhe të qëndrimit në diell për një kohë të gjatë.

Dhimbjet e kokës në mëngjes janë të zakonshme dhe mund të ndodhin për një sërë arsyesh, shumë prej të cilave nuk janë serioze.”National Health Service” thotë se disa nga fajtorët më të zakonshëm përfshijnë ftohjen ose gripin apo edhe stresin. Shpesh nuk është asgjë për t’u shqetësuar dhe është vetëm rezultat i dehidratimit.

Por dhimbja e vazhdueshme në shumicën e mëngjeseve mund të jetë një tregues i mundshëm i një problemi themelor. Prandaj është më mirë të dini se çfarë mund të thotë dhe të shihni nëse keni nevojë të flisni me një ekspert për të.

Shenja kryesore e dhimbjes së kokës është një dhimbje e fortë në kokë ose në fytyrë. Megjithatë ato mund të ndryshojnë pak në varësi të llojit dhe ashpërsisë së dhimbjes. Ekspertët në “Harvard Health” thonë se ka rreth 300 lloje të ndryshme dhimbje koke. Një dhimbje koke në mëngjes zakonisht fillon midis orës 4 dhe 9 të mëngjesit dhe shpesh tenton të ndërpresë gjumin e të sëmurit me dhimbje që ju zgjon.Dhimbja mund të ndahet në një sërë kategorish duke e bërë atë ose një dhimbje koke grupore ose tensioni, ose edhe një migrenë. Llojet e tjera të dhimbjes së kokës në mëngjes mund të përfshijnë dhimbje koke paroksizmale dhe medicinale.

Studimet kanë zbuluar se shumica e njerëzve që vuajnë nga dhimbje koke në mëngjes vuajnë edhe nga çrregullime të gjumit. Dhimbjet e kokës ndodhin për një sërë arsyesh dhe këtu ne i hedhim një vështrim shkaqeve të ndryshme, si çrregullimet e gjumit dhe puna me turne.

Orari i punës
Hulumtimet kanë zbuluar se dhimbja e kokës në mëngjes mund të shkaktohet edhe nga çrregullimet e ritmit cirkadian, që është kur “ora e trupit” natyrale e trupit është e fikur, si për shembull për shkak të punës me turne. Për shkak të mospërputhjes midis orës tuaj natyrale të trupit dhe kur jeni duke fjetur, mund të keni gjumë të pamjaftueshëm që mund të shkaktojë dhimbje koke kur zgjoheni. Kjo, si dhe alergjenët në dhomën e gjumit ose gjumi në një dhomë jashtëzakonisht të ftohtë, mund të përkeqësojnë cilësinë e gjumit.

Çrregullime të gjumit
Njëra përfshin çrregullimet e gjumit, sepse e njëjta pjesë e trurit që kontrollon gjumin dhe disponimin kontrollon gjithashtu dhimbjen me të cilën po zgjoheni. Pagjumësia është një nga arsyet kryesore për migrenën në mëngjes. Gjendja mund t’ju pengojë të pushoni mjaftueshëm duke ju mbajtur zgjuar kur po përpiqeni të bini në gjumë ose duke ju zgjuar sapo të bini në gjumë. Faktorë të tjerë të gjumit si narkolepsia, ecja në gjumë, fjetja me jastëkun e gabuar dhe ndryshimet e papritura në orarin e gjumit, të tilla si gjumi i tepërt ose humbja e gjumit mund të kontribuojnë në dhimbjet e kokës.

Horoskop