Mirëqenie / 5 Shkurt 2023, 14:36

Mjekët: "Përdorimi i tepruar i antibiotikëve krijon rezistencë dhe mungesë efektiviteti"

Mjekët: "Përdorimi i tepruar i antibiotikëve krijon

Përdorimi i antibiotikëve pa kriter në këtë situate gripale por edhe gjatë pandemisë së COVID-19 ka bërë që mikroorganizmat të krijojnë rezistencë duke u kthyer në një rrezik kërcënues për shëndetin e njerëzve.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka bërë një listë me 13 patogjenë prioritarë ndaj të cilëve mjekët duhet të kenë shumë kujdes pasi duket se e kanë të fituar betejën ndaj antibiotikëve përfshirë këtu edhe stafilokokun.

Në Shqipëri antibiotikët t’i rekomandojnë dhe kur je e infektuar nga viruset e gripit, kur në fakt antibiotiku trajton vetëm infeksionet bakteriale. Por nuk mjaftojnë vetëm medikamente që marrim kur sëmuremi, pasi një sasi të madhe antibiotiku e marrim nga konsumi i mishit apo produkteve të tjera të tjera shtazore, pasi jo vetëm tek njerëzit por edhe tek kafshët antibiotikët jepen pa kriter./ Top Channel

Horoskop