News / 7 Shkurt 2023, 14:37

Gjërat që duhet t'i kujtoni gjithmonë në momentet e tërmetit

Gjërat që duhet t'i kujtoni gjithmonë në momentet e

Një tërmet i fuqishëm ka goditur një zonë të gjerë në Turqinë juglindore, pranë kufirit me Sirinë, duke vrarë më shumë se 5,021 njerëz dhe duke lënë nën rrënoja me qindra persona të tjerë. Lëkundjet fatale zgjatën rreth një minutë dhe u ndjenë deri në Qipro, Egjipt dhe Liban.


Kjo ngjarje ka shkaktuar shumë panik te shumë persona në të gjithë botën. Por çfarë duhet të bëni nëse ndodheni brenda shtëpisë kur bie tërmet?

Ruani qetësinë.
Fshihu nën një pjesë të fortë të mobiljeve si për shembull, tavolina, ulu në gjunjë dhe mbaje këmbën e saj me duar.
Nëse nuk ka mobilje të forta, gjunjëzohuni në mes të dhomës, duke shkurtuar sa më shumë gjatësinë tuaj dhe mbroni kokën dhe qafën me duar. Largohuni nga sipërfaqe të mëdha xhami ose mobilje dhe objekte që mund t’ju lëndojnë.
Mos u përpiqni të largoheni nga shtëpia.
Mos dilni në ballkon.

Nëse jeni në një ndërtesë të lartë
Largohuni nga dritaret dhe muret e jashtme.

Nëse jeni në një zonë argëtimi, qendër tregtare ose dyqan të madh

Ruani qetësinë.
Qëndroni në vend derisa të ndalojë dridhja.
Mos u tërhiqni nga turmat e panikosura që lëvizin në mënyrë të çrregullt drejt daljeve pasi rrezikoni të shkeleni, shtyheni etj.

Nëse jeni në një zonë të hapur
Largohuni nga zonat nën ndërtesa, linja telefonike ose elektrike.
Nëse keni një çantë ose send me vete, mbuloni kokën me të.

Nëse jeni në makinë
Strehuni në një hapësirë ​​të hapur dhe ndaloni makinën me kujdes në mënyrë që të mos pengojë trafikun.
Shmangni kalimin nëpër tunele, ura ose mbikalime.

ÇFARË TË BËNI PAS TËRMETIT

Nëse jeni brenda shtëpisë
Përgatituni për çdo pasgoditje.
Kontrolloni me kujdes veten dhe ata përreth jush për lëndime të mundshme.
Nëse ka persona të lënduar rëndë, mos i lëvizni.
Braktisni ndërtesën nga shkallët (mos përdorni ashensorin), pasi fillimisht të keni fikur çelësat e energjisë elektrike, të gazit dhe të ujit.
Ik në një zonë të hapur dhe të sigurt.
Ndiqni udhëzimet e Autoriteteve dhe mos u kushtoni vëmendje thashethemeve.
Mos e përdorni makinën tuaj pa patur nevojë që të mos bëheni pengesë për punën e ekipeve të shpëtimit.
Përdorni telefonin tuaj fiks ose celular në raste të jashtëzakonshme, sepse rrjetet telefonike janë të mbingarkuara.
Shmangni hyrjen në shtëpinë tuaj nëse shihni dëmtime, tela të prera, rrjedhje gazi etj.

Horoskop