Mirëqenie / 27 Shkurt 2023, 17:53

Periodat e dhimbshme dhe simptomat e tjera të endometriozës që nuk duhet t'i injoroni kurrë

Periodat e dhimbshme dhe simptomat e tjera të endometriozës që

Muaji mars i kushtohet Endometriozës, një çrregullim i shëndetit i karakterizuar kryesisht nga dhimbje të forta dhe ngërçe gjatë menstruacioneve, që shpeshherë prish jetën e vajzës ose gruas me menstruacione, duke e mbyllur fjalë për fjalë në shtëpinë e saj për ato pak ditë. Tema e dhimbjes gjatë periodave ka çuar në një bisedë të gjerë në nivel politikash në Evropë, ku Spanja së fundmi po aplikon lejen menstruale për gratë. Ndërsa kjo ka ndezur një furi mediatike në kanalet kombëtare të lajmeve, pyetja e vërtetë është 'cila është arsyeja për dhimbjet e tilla torturuese dhe cila është thelbësorja e një pushimi të tillë menstrual?'

 “Nga pikëpamja mjekësore, Endometrioza është një gjendje gjinekologjike ku rreshtimi i mitrës i njohur gjithashtu si endometrium rritet jashtë mitrës, në vezore, tubat fallopiane, zorrë, fshikëzë dhe rektum gjithashtu. Arsyeja e shqetësimit në këtë sëmundje është dhimbja e lidhur me endometriozën, pasi gratë që vuajnë nga kjo gjendje inflamatore kronike ankohen shpesh për dhimbje torturuese.”

Simptoma të menjëhershme dhe të përsëritura:

Periodat e dhimbshme ose dismenorrea:
Dhimbjet dhe ngërçet gjatë menstruacioneve shpesh konsiderohen si normale, por nëse ato ndikojnë në jetën tuaj, rutinën tuaj të përditshme, atëherë është padyshim një flamur i kuq. Dhimbja e një shkalle kaq të lartë gjatë menstruacioneve ose gjakderdhja e madhe dhe koagulimi i tepërt mund të tregojnë shumë mirë endometriozën dhe për këtë arsye duhet të kontrollohen nga gjinekologu juaj.

Dhimbja e legenit ose dhimbja pelvike:
Simptoma kryesore e endometriozës është dhimbja e legenit, shpesh e lidhur me periudhat menstruale. Për shkak të kësaj gjendje kronike, indet përreth shpesh inflamohen dhe gërvishten duke çuar në ngjitje. Kështu, duke bërë që indet që rreshtojnë legenin dhe organet përreth të ngjiten së bashku duke çuar në shkallë të lartë dhimbjeje.

Marrëdhënie seksuale të dhimbshme ose dispareuni:
Dhimbja gjatë seksit ose seksi postkoital (pas) mund të jetë një tjetër simptomë e kësaj gjendjeje, por ne nuk mund të nxjerrim përfundime të shpejta pa ekzaminimin e duhur pasi marrëdhëniet e dhimbshme mund të jenë gjithashtu për shkak të infeksioneve, mungesës së lubrifikimit, vaginizmit, problemeve strukturore ose shqetësimeve psikologjike. .

 Lëvizjet e dhimbshme të zorrëve:
Nëse përjetoni dhimbje gjatë kohës së jashtëqitjes ose urinimit, atëherë duhet të përjashtoni endometriozën si arsye. Kjo pasi ndërsa indi i mitrës dhe ngjitjet përhapen në murin e barkut dhe fshikëzën e urinës, mund të shkaktojë dhimbje në raste të tilla.

Fryrje barku dhe të vjella
Problemet e tretjes përfshijnë diarre, kapsllëk, fryrje ose vjellje, veçanërisht gjatë periudhave menstruale që shpesh shkaktojnë konfuzion midis një problemi gastro ose gjine.

Infertiliteti

Infertiliteti i lidhur me endometriozën po prek një numër të madh grash dhe kuptohet vetëm gjatë planifikimit familjar. Ngjitjet ose dhëmbëzat që prekin tubat fallopiane mund të çojnë në bllokim dhe për këtë arsye krijojnë probleme që spermatozoidi të arrijë vezën, duke reduktuar shanset për shtatzëni. Endometrioza mund të shtrembërojë anatominë e legenit dhe të shkaktojë inflamacion në rajonin e legenit, të çojë në çrregullime endokrine dhe ovuluese, të shqetësojë implantimin e embrionit, të ndikojë në cilësinë e spermës dhe vezës, duke reduktuar kështu shanset për shtatzëni. Gjendja shkakton gjithashtu probleme me ekuilibrin hormonal të trupit, duke ndërhyrë në funksione të shumta si ai i lëngut peritoneal, gjëndrra e hipofizës, funksioni endometrial që mund të luajnë një rol në zhvillimin e embrionit dhe fertilitetin në përgjithësi.

Përshtati: Living

Horoskop