Familja / 28 Shkurt 2023, 13:19

3 ushqimet që nuk duhet t'ia jepni kurrë një fëmije

3 ushqimet që nuk duhet t'ia jepni kurrë një fëmije

Një studim i ri ka cilësuar dietën e fëmijëve britanikë si një nga më të këqijat në botë.

Studiuesit në Universitetin e Sao Paolo, Brazil, krahasuan dietat e më shumë se 66,000 fëmijëve. Ata zbuluan se dietat e foshnjave britanike renditeshin më keq në krahasim me shtatë vende të tjera, duke përfshirë SHBA-në, Australinë, Brazilin dhe Meksikën. Ushqimet ultra të përpunuara përbënin 61 për qind të konsumit të energjisë për fëmijët e moshës dy deri në pesë vjeç në Mbretërinë e Bashkuar, thanë studiuesit.

Duke iu përgjigjur këtyre gjetjeve, nutricionisti i regjistruar dhe autori më i shitur i Sunday Times i The Science of Nutrition Rhiannon Lambert ndau disa ushqime që prindërit duhet të shmangin ushqyerjen e fëmijëve të tyre. Duke folur për The Sun, Rhiannon përmendi disa ushqime dhe lëndë ushqyese që prindërit duhet të kenë parasysh nëse fëmijët e tyre janë nën pesë vjeç. E para prej tyre ishte kripa, veçanërisht për fëmijët nga një deri në tre vjeç.

“Kjo grupmoshë nuk duhet të ketë më shumë se 2 g kripë në ditë”, tha ajo.

Rhiannon u tha prindërve: “Nuk ka asnjë arsye për të shtuar kripë në dietën e fëmijës tuaj nëse nuk këshilloheni nga një profesionist i kujdesit shëndetësor.”

Ajo gjithashtu u bëri thirrje që të shmangin sheqerin e shtuar në ushqime, të cilat mund të shkaktojnë probleme me gojë, siç është prishja e dhëmbëve.

Nutricionistja shtoi: “Sigurisht që ndonjëherë është mirë të kesh një sasi të vogël sheqeri të rafinuar në artikuj për ta normalizuar atë dhe jo për ta inkurajuar atë përmes një rruge kufizimi. Shpesh fëmijët duan atë që nuk mund ta kenë.”

Kjo rekomandohet për fëmijët mbi dy vjeç në MB, vuri në dukje Rhiannon. Prindërit mund të fillojnë duke i ushqyer fëmijët e tyre dy vjeçarë me bukë bananeje që mund të bëjnë me sheqer më të ulët ose biskota banane tërshërë.

3 ushqimet që nuk duhet t’i jepni kurrë një vogëlushi janë:

Mjaltë

Rhiannon tha se foshnjave nën moshën një vjeç nuk duhet t’u jepet mjaltë, pasi ai mund të përmbajë disa lloje bakteresh. Është gjithashtu një burim sheqeri, i cili mund të shkaktojë prishjen e dhëmbëve tek foshnjat nëse konsumohet.

Fruta të thata

“Fëmijët nën moshën pesë vjeç nuk duhet të hanë fruta të thata të njohura, të tilla si rrush të thatë ose kajsi të thata, përveç nëse hahen si pjesë e një vakti”, tha ajo.

Ashtu si mjalti, shumë prej tyre mund të shkaktojnë prishje të dhëmbëve.

Djathëra të papasterizuar

Këto lloj djathrash mund ta bëjnë fëmijën tuaj shumë të sëmurë, tha Rhiannon, pasi rrezikojnë të mbajnë bakterin listeria.

Lambert paralajmëroi: “Pra, është e rëndësishme që këto të shmangen. Sigurohuni që të kontrolloni etiketat në djathëra për t’u siguruar që ato janë bërë me qumësht të pasterizuar.”

Fëmijët nën dy vjeç kanë nevojë për shumë energji nga yndyra, ndaj rekomandohen ushqime me yndyrë të plotë. Por Rhiannon vuri në dukje se ato nuk janë të nevojshme mbi moshën dy vjeç. Shumëllojshmëria është thelbësore për t’u siguruar që fëmijët të zhvillojnë një marrëdhënie të shëndetshme me ushqimin dhe të mësohen me shije të ndryshme.

Horoskop