Kuzhina / 7 Mars 2023, 14:59

Detaje të mrekullueshme që nuk i kishit ditur kurrë për djathin

Detaje të mrekullueshme që nuk i kishit ditur kurrë për

Edhe pse shumica prej nesh e dinë shumë mirë se si të shijojnë një djathë me shije të mrekullueshme, nuk jemi në dijeni të shumë veçorive të tjera të këtij lloj ushqimi.

Ne mund të dallojmë llojet e djathit të butë nga ata të fortë dhe të listojmë llojet tona të preferuara. Megjithatë, bota e djathit është më e gjerë nga sa mund ta imagjinoni.
Faktet e mëposhtme për djathin që nuk i kemi dëgjuar kurrë më parë zbulojnë botën unike të këtij produkti:  

Për të bërë 1 kilogram djathë të fortë duhen 10 litra qumësht:
Krijimi i djathit kërkon kilogramë qumësht për t’u bashkuar. Më konkretisht, të prodhosh 1 kg djathë të fortë do të thotë të përdorësh rreth 10 litra qumësht.

Djathi u shpik rastësisht:

Legjenda thotë se shpikja e djathit ishte disi aksidentale. Qumështi, i ruajtur në enë lëkure (mbulesa) të bëra nga organet e brendshme  të kafshëve, filloi të reagojë me enzimat në stomak dhe të ndahet në dy përbërës – hirrë dhe djathë. Dikush vendosi të shijojë atë të fortë, pjesën tjetër e dini vetë.

Djathi ju ndihmon të bini në gjumë më shpejt:

Pirja e qumështit të ngrohtë para se të shkoni në shtrat ju bën të bini në gjumë shumë më shpejt. Rezulton se ngrënia e disa fetave djathë është një nga mënyrat për të arritur sa më shpejt ëndrrat e ëmbla! Dhe jo, nuk është vetëm qumështi në të. Në fakt, është triptofani, i cili është i bollshëm në strukturën e djathit, lëndë që nxit gjumin.

Djathërat me intolerancë ndaj laktozës:

Nëse jeni intolerant ndaj laktozës, mendoni se nuk mund të hani djathë, apo jo? Jo, në fakt nuk është aq e thjeshtë. Laktoza është një lloj ekstrakti sheqeri; Pra, sa më pak sheqer të ketë djathi, aq më pak laktozë ka. Pra, djathi është e papërshtatshme për njerëzit me ndjeshmëri ndaj laktozës të konsumojnë shumë lloje të tij, por ka edhe opsione të vjetra si Parmigiano-Reggiano, qëjanë shumë më të lehta për t’u tretur.

Minjve nuk u pëlqen vërtet djathi:

Nëse pyesim se cili është ushqimi i preferuar i minjve, gjëja e parë që ju vjen në mendje do të ishte djathi, apo jo? Por e vërteta është se minjtë nuk e pëlqejnë as djathin, e lëre më ta duan atë! Ata duhet të hanë kur nuk kanë zgjidhje tjetër.

Djathi më i shtrenjtë në botë bëhet nga qumështi i gomarit:

Kur bëhet fjalë për djathin, shkalla e çmimeve është mjaft e paqëndrueshme. Lloji që njihet si djathi më i shtrenjtë në botë është djathi i quajtur “pule” i marrë nga qumështi i gomarit. Qumështi vjen nga gomerë të përzgjedhur dhe tymoset pasi të jetë bërë për t’i dhënë pak më shumë shije. Sa shitet për kilogram? 1200 dollarë.

Djathi me erë më të keqe në botë është “Vieux Boulogne” i Francës:

Kushdo që ka nuhatur ndonjëherë një djathë, e di se disa lloje djathi kanë erë të tmerrshme. Dhe nëse keni pyetur ndonjëherë veten për llojin e djathit që kryeson listën, ja përgjigja: Vieux Boulogne – një varietet me teksturë të butë nga Franca veriore.

Ka një bankë në Itali që merr si kolateral djathin parmixhano:

Djathi ka një vend shumë të rëndësishëm në kulturën italiane dhe është një nga përbërësit kryesorë të recetave të panumërta. Në fakt, djathi ka një efekt kaq serioz tek njerëzit e vendit sa një nga bankat rajonale – Credito Emiliano – po merr si kolateral rrotat e djathit Parmigiano Reggiano në këmbim të kredive për biznesin e vogël.

Disa lloje djathi janë të mirë për shëndetin e dhëmbëve:

Po, djathi është absolutisht i shijshëm; megjithatë, nuk është një produkt ushqimor shumë i shëndetshëm. Por disa lloje duket se kontribuojnë në përmirësimin e shëndetit të dhëmbëve.

Disa lloje djathi mbahen në shpella për t’u vjetëruar:

Shumë prodhues djathi sot përdorin mjedise moderne për të vjetëruar produktet e tyre; megjithatë, ruajtja e djathit në shpella është në fakt një metodë që shkon shumë prapa në histori. Për shkak se shpellat janë të lagështa dhe të freskëta, ato shihen si mjedisi i përsosur për të siguruar që djathi të vjetërohet sipas dëshirës. Shpellat shpesh përdoreshin nga prodhuesit përpara se të ishin shpikur frigoriferët.

Horoskop