News / 12 Mars 2023, 11:44

Rreth 7 milionë njerëz në rrezik, OBSH: Shtetet të reduktojnë me detyrim kripën, po shkakton sëmundje

Rreth 7 milionë njerëz në rrezik, OBSH: Shtetet të

Zbatimi i politikave për reduktimin e kripës në ushqim mund të shpëtojë rreth 7 milionë jetë globalisht deri në vitin 2030. Por vetëm 5% e shteteve anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë kanë politika të detyrueshme dhe gjithëpërfshirëse të reduktimit të natriumit.

Kjo nënvizohet nga "Raporti i parë global i OBSH-së për reduktimin e marrjes së natriumit", i cili paralajmëron: "Bota është jashtë rrugës për të arritur qëllimin global për të reduktuar marrjen e natriumit me 30% deri në vitin 2025".

Marrja mesatare globale e kripës vlerësohet të jetë 10.8 gram në ditë, më shumë se dyfishi i marrjes së rekomanduar të OBSH-së prej më pak se 5 gram kripë në ditë (e barabartë me një lugë çaji). “Dietat e pashëndetshme janë shkaku kryesor i vdekjeve dhe sëmundjeve globalisht, dhe marrja e tepërt e natriumit është një shkaktar kryesor”, tha Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së. Një lëndë ushqyese thelbësore, kur konsumohet me tepricë të natriumit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, por disa studime dokumentojnë një rrezik në rritje të kancerit të stomakut, obezitetit, osteoporozës dhe sëmundjeve të veshkave. Pavarësisht kësaj, vetëm 9 vende (Brazili, Kili, Republika Çeke, Lituania, Malajzia, Meksika, Arabia Saudite, Spanja dhe Uruguai) kanë një paketë politikash gjithëpërfshirëse me masa të detyrueshme për reduktimin e natriumit, shkruajnë mediat e huaja. 


OBSH u bën thirrje të gjitha vendeve të zbatojnë politika të detyrueshme dhe të promovojnë 4 ndërhyrje 'blerja më e mirë': të vendosin objektiva për sasinë e natriumit në ushqim dhe vakte; kufizoni ushqimet e pasura me kripë në spitale, shkolla, vendet e punës dhe shtëpitë e pleqve; etiketë në pjesën e përparme të paketimit për të ndihmuar konsumatorët të zgjedhin produkte me nivel të ulët natriumi, të kryejnë fushata komunikimi për të reduktuar konsumin e kripës. Por inkurajoni edhe konsumimin e kripës me përmbajtje të ulët natriumi (natriumi i ulët).

Horoskop