Mirëqenie / 15 Mars 2023, 12:57

Ka përfitime të jashtëzakonshme, pse ekspertët sugjerojnë mbajtjen e maskës së syve kur flini

Ka përfitime të jashtëzakonshme, pse ekspertët

Mbajtja e një maske për sytë mund të përmirësojë potencialisht funksionet njohëse të trurit pasi bllokon dritën e ambientit ndërsa flemë, sugjeron një studim. Gjumi është thelbësor për vigjilencën dhe për përgatitjen e trurit të njeriut për të koduar informacione të reja. Megjithatë, drita e ambientit, si drita e jashtme e rrugës që ndriçon përmes dritares suaj, mund të ndikojë në strukturën dhe kohën e gjumit.

Studimi, i botuar në revistën Sleep, tregoi se mbajtja e një maskë për sytë bllokon dritën gjatë gjumit të natës dhe përmirëson kujtesën dhe vigjilencën. Viviana Greco, nga Shkolla e Psikologjisë në Universitetin e Cardiff-it, shkroi:

Gjetjet tona sugjerojnë se mbajtja e një maske për sytë gjatë gjumit gjatë natës mund të përmirësojë kodimin episodik dhe vigjilencën ditën tjetër.Ekipi kreu dy eksperimente për të kuptuar se si ndihmojnë maskat e gjumit. Në eksperimentin e parë, 94 persona të grupmoshës 18-35 vjeç mbanin një maskë për sytë ndërsa flinin çdo natë për një javë dhe iu nënshtruan një gjendje kontrolli në të cilën drita nuk u bllokua për një javë tjetër. Pesë netë zakoni u pasuan nga një bateri njohëse në ditën e gjashtë dhe të shtatë.

Kjo zbuloi një kodim episodik superior dhe një përmirësim në vigjilencën kur përdorni maskën, thanë studiuesit. Në eksperimentin e dytë, 35 persona të së njëjtës grupmoshë përdorën një pajisje të veshur për të monitoruar gjumin me dhe pa maskë. Kjo përsëriti përfitimin e kodimit dhe tregoi se ishte parashikuar nga koha e kaluar në gjumin me valë të ngadalta.


Për më tepër, përfitimi për kujtesën u parashikua nga koha e kaluar në gjumë me valë të ngadalta ndërsa mbani maskën. Kjo sugjeron që mbajtja e maskës së syve gjatë gjumit është një sjellje efektive, ekonomike dhe joinvazive që mund të përfitojë funksionin njohës dhe të çojë në ndikime të matshme në jetën e përditshme, thanë studiuesit.

Horoskop