Familja / 21 Mars 2023, 14:43

Nëse nuk doni që fëmija juaj të ketë probleme me gjumin, ndiqni këto rregulla të shëndetshme

Nëse nuk doni që fëmija juaj të ketë probleme me

Problemi më i zakonshëm me të cilin përballen prindërit dhe pediatrit janë problemet me gjumin e fëmijëve. Gjumi ka një ndikim të madh në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve dhe mund të sjellë probleme nëse nuk trajtohet në kohë dhe siç duhet.
Një fëmijë që nuk ka qenë në gjendje të krijojë një model gjumi mund të përjetojë vështirësi në aftësitë sociale, në situata mendore ose njohëse.

Më poshtë po ju rendisim disa nga këshillat që mund të jenë zgjidhje për problemin e gjumit te fëmijët të sugjeruara nga ekspertët:

1- Shtretërit duhet të jenë të mbuluar me çarçafë dhe dyshekët dhe batanijet duhet të jenë prej leshi.

2-  Fëmija duhet të mësojë të flejë pa përdorimin e mjeteve të tilla si lëkundëse dhe duhet të lihet zgjuar në shtratin e tij dhe të mësojë të flejë vetë.

3-  Ndërsa foshnja vihet në gjumë, duhet t’i jepet një lodër apo objekt i preferuar dhe të mos i ndërrohet vendi pasi të flejë.

4-  Orët e gjumit të foshnjave dhe fëmijëve duhet të përcaktohen nga prindërit e tyre dhe nuk duhet të cenohen në këtë drejtim. Prindërit duhet të jenë të vendosur për orët e gjumit dhe të vendosin kufijtë e duhur për fëmijët e tyre.

5-  Para se foshnjat dhe fëmijët të flenë, duhet të kaloni kohë të qetë dhe cilësore me familjen. Aktivitetet mund të bëhen së bashku, për shembull, mund të tregohen përralla, mund të këndohen ninullat.

6-  Fëmijët dhe foshnjat nuk duhen vënë në shtrat të uritur. Para se të flejë, duhet t’i jepet një ushqim ose pije e lehtë për ta mbajtur atë të ngopur.

7-  Duhet pasur kujdes që dhoma e fëmijëve të mos jetë shumë e errët, lagështia dhe temperatura e ambientit (18˚C) të jenë të mjaftueshme, dhoma të ajroset dhe të mos lejohet pirja e duhanit në dhomë.

8-  Fëmijët dhe foshnjat nuk duhen vënë në gjumë nën rrezet e diellit direkte ose pranë zjarrit ose ngrohëses.

Horoskop