Mirëqenie / 12 Prill 2023, 19:18

Roli i kurkuminës në shëndetin e sistemit nervor periferik

Roli i kurkuminës në shëndetin e sistemit nervor periferik

Kurkumina është një barishte me rrënjë (Curcuma longa) nga familja e xhenxhefilit. Curcuma longa është përdorur tradicionalisht në vendet aziatike dhe mjekësinë Ayurvedike si një barishte medicinale dhe ka qenë e njohur për vetitë e saj antioksiduese dhe anti-inflamatore për mijëra vjet. Kurkumina është polifenoli kryesor dhe përbërësi aktiv që gjendet në rizomën e Curcuma longa.

Efektet kryesore të kurkuminës janë anti-inflamatore dhe antioksidante, dhe ato gjejnë aplikim si trajtim ndihmës i sëmundjeve kronike inflamatore të sistemit nervor periferik, të shoqëruara me dhimbje dhe parehati kronike, si dhe për të mbështetur trajtimin e përkeqësimit të sëmundjeve degjenerative të sistemit nervor periferik.

Roli i kurkuminës në shëndetin e sistemit nervor periferik

Inflamacioni në nivel qelizor shoqërohet pa dyshim nga stresi oksidativ i shtuar. Efekti i fuqishëm antioksidant i kurkuminës ndodh përmes disa mekanizmave të ndryshëm. Përbërësi aktiv neutralizon drejtpërdrejt radikalet e lira, të tilla si oksigjeni reaktiv (ROS) dhe azoti reaktiv (RNS). Përveç kësaj, është treguar se frenon enzimat që i prodhojnë ato, gjë që shpjegon efektin e mirë anti-inflamator të kurkuminës. Studimet kanë treguar se kurkumina rrit aktivitetin e serumit të antioksidantëve kryesorë sistematikë, si superoksid dismutaza (SOD), katalaza, glutathione peroksidaza (GSH), etj.

Efekti anti-inflamator i kurkuminës është gjithashtu për shkak të bllokimit të rrugës Nf kB, e cila është përgjegjëse për shprehjen e TNF-alfa dhe ndërmjetësve të tjerë të inflamacionit. Kurkumina ka aftësinë të përmirësojë rigjenerimin nervor pas lëndimeve të ndryshme dhe të përshpejtojë rikuperimin motorik, duke e bërë atë një agjent neuroprotektiv për përdorim në shërimin nga dëmtimet e ndryshme të sistemit nervor periferik.

Një provë klinike në pacientët me diabet të tipit 2 zbuloi se administrimi i kurkuminës për dy muaj rezultoi në një reduktim të shpeshtësisë dhe ashpërsisë së simptomave të polineuropatisë sensoro- motore diabetike. Ai gjithashtu ka treguar potencial terapeutik në polineuropatinë alkoolike duke reduktuar neurotoksicitetin e shkaktuar nga alkooli, duke reduktuar dhimbjen dhe gjithashtu duke ndihmuar në rikuperimin e funksionit nervor.

Roli i kurkuminës në shëndetin e sistemit nervor periferik

Përveç efekteve të dobishme në sistemin nervor periferik, efekti i kurkuminës në plasticitetin nervor dhe qëndrueshmërinë e qelizave është studiuar gjithashtu në modelet eksperimentale in vitro dhe in vivo. Marrja e kurkuminës rrit sintezën e faktorit neurotrofik të trurit BDNF dhe redukton proceset inflamatore në indin nervor, duke rritur kështu aktivitetin sinaptik, përhapjen dhe rezistencën e neuroneve. Kështu, kurkumina mund të ngadalësojë zhvillimin e sëmundjeve kronike si sëmundja e Alzheimerit. Depresioni shoqërohet gjithashtu me nivele të reduktuara të faktorit BDNF dhe marrja e kurkuminës, për shkak të aftësisë së saj për të rritur nivelet e këtij faktori, mund të funksionojë si një antidepresant.

Nga faktet e paraqitura, rezulton se kurkumina është një armë e mrekullueshme për të luftuar sëmundjet akute dhe kronike të sistemit nervor periferik dhe aplikimi i saj ka një efekt të dobishëm në inflamacion, dhimbje dhe parehati. Për një efekt edhe më të fortë dhe të prekshëm nga aplikimi i kurkuminës, rekomandohet kombinimi i tij me përbërës të provuar në trajtimin e sëmundjeve akute dhe kronike të PNS, përkatësisht - uridine monofosfat, magnez, B-kompleks , acetil-L-carnitine, etj. Kombinimi i gatshëm i këtyre përbërësve gjendet në preparatin e specializuar - FENAXON, indikacionet e të cilit janë diskopatia, pleksiti, radikuliti, nervi shiatik, neuropatia diabetike, nevralgjia etj., si për përdorim simptomatik ashtu edhe profilaktik.

Roli i kurkuminës në shëndetin e sistemit nervor periferik

Horoskop