Mirëqenie / 1 Qershor 2023, 22:20

Kënaqësia e ulët seksuale sjell humbje të kujtesës, ja ç'thonë ekspertët

Kënaqësia e ulët seksuale sjell humbje të kujtesës, ja
A e kishit menduar se  jeta juaj seksuale mund të ndikojë në shëndetin e trurit?

Kënaqësia e ulët seksuale në moshën e mesme mund të jetë një shenjë paralajmëruese e rënies së aftësive njohëse, sipas një studimi të kryer te meshkujt nga studiuesit e Penn State.

Studimi ndoqi marrëdhëniet midis funksionit erektil, kënaqësisë seksuale dhe aftësive njohëse tek meshkujt. Studiuesit zbuluan se humbjet në kënaqësinë seksuale dhe performancën erektile ishin të lidhura me humbjen e kujtesës në të ardhmen.

Të dhënat u morën nga 818 meshkuj. Të dhënat e pjesëmarrësve u vlerësuan për një periudhë 12-vjeçare, nga mosha 56 deri në 68 vjeç. Studiuesit studiuan ndryshimet njohëse të pjesëmarrësve gjatë këtyre viteve. Studiuesit ekzaminuan se si kujtesa dhe funksioni seksual i njerëzve ndryshoi me kalimin e kohës.

Martin Sliwinski, profesor i zhvillimit njerëzor dhe studimeve familjare në Penn State dhe bashkëautor i studimit, tha, "Ajo që ishte unike në lidhje me qasjen tonë është se ne matëm funksionin e kujtesës dhe funksionin seksual në çdo pikë të studimit gjatësor, kështu që ne mund të shihnim se si ata ndryshuan së bashku me kalimin e kohës. Ajo që gjetëm lidhet me atë që shkencëtarët kanë filluar të kuptojnë për lidhjen midis kënaqësisë nga jeta dhe performancës njohëse.”

Studiuesit hulumtuan lidhjen midis ndryshimeve fizike si ndryshimet mikrovaskulare që ndikojnë në funksionin e penisit dhe ndryshimeve psikologjike si kënaqësia më e dobët seksuale, për të parë se si ato lidhen me njohjen (veprimi mendor i përvetësimit të njohurive dhe të kuptuarit përmes mendimit, përvojës dhe shqisave). Studiuesit theksuan gjithashtu rëndësinë e kënaqësisë seksuale dhe ndikimin e saj fizik dhe mendor në shëndetin tonë.

Përshtati: Living

 

Horoskop