Turizmi / 16 Korrik 2023, 22:00

Xhamia e Gjin Aleksit, perla e arkitekturës dhe trashëgimisë shqiptare që u ngrit në tokën e dy vëllezërve të krishterë

Xhamia e Gjin Aleksit, perla e arkitekturës dhe trashëgimisë

Është një prej monumenteve më të rëndësishëm të kulturës islame në jug të vendit dhe ka një histori të veçantë. Xhamia e Gjin Aleksit u ndërtua në shekullin e XVI rreth vitit 1590 në tokën e dy vëllezërve të cilët nga katolikë u konvertuan në myslimanë. Ndodhet, në fshatin Rusan të Delvinës dhe mendohet se është ngritur mbi rrënojat e një manastiri me stil bizantin me urdhër të Vezirit të Madh të Perandorisë Osmane. Në punimet e saj mësohet se kanë marrë pjesë edhe vëllezërit që përqafuan islamin.

Myftiu i xhamisë, Bledar Ali, tregon se ndërtimi i këtij objekti kulti u mirëprit atë kohë nga banorët e fshatit.

Xhamia e Gjin Aleksit, perla e arkitekturës dhe trashëgimisë

Xhamia karakterizohet nga një arkitekturë e veçantë. Punimet janë një përzierje e stilit ottoman dhe atij bizantin. E veçantë është po ashtu edhe akustika. Në oborrin e saj ndodhen edhe dy objekte të tjera kulti të besimeve te ndryshme, një kishë dhe një teqe, dëshmi e bashkëjetesës fetare, vlerë e shqiptarëve trashëguar në shekuj.

Xhamia e Gjin Aleksit, perla e arkitekturës dhe trashëgimisë

Për historinë dhe arkitekturën xhamia tërheq vëmendjen e vizitorëve të shumtë. Xhamia e Gjin Aleksit është monument kulture i kategorisë së parë dhe restaurimet e realizuara vitet e fundit e rikthyen në identitet këtë objekt kulti me rëndësi të veçantë.

Horoskop