Familja / 15 Gusht 2023, 12:27

Kjo është arsyeja përse foshnjës nuk duhet t'i jepet kurrë mjaltë në vitin e parë të jetës

Kjo është arsyeja përse foshnjës nuk duhet t'i jepet

Njerëzit kanë konsumuar mjaltë për mijëra vjet. Konsiderohet si një nga ushqimet natyrale më fisnike dhe përfitimet e tij janë të shumta dhe të njohura. Nga Egjipti i lashtë e deri në ditët e sotme, mjalti ka qenë gjithmonë një përbërës kyç në shumë receta, duke ofruar lëndë ushqyese dhe ëmbëlsi natyrale.

Por, mjalti mund të përmbajë bakterin Clostridium botulinum, përhapja e të cilit në sistemin tretës të të porsalindurit ende të papjekur mund të shkaktojë çlirimin e toksinave të rrezikshme, përgjegjëse për një sëmundje të njohur si botulizmi foshnjor. Shkenca ka treguar se mjalti është i rrezikshëm për të sapolindurit dhe se në asnjë rrethanë nuk duhet t'u jepet fëmijëve para vitit të parë të jetës. Arsyeja është shumë e thjeshtë: flora e zorrëve të të porsalindurve nuk ka arritur ende pjekurinë, prandaj sporet e këtij bakteri mund të shumohen në zorrët e tyre; këto çlirojnë toksina botulinike , të konsideruara ndër substancat më vdekjeprurëse.

Botulizmi i foshnjave ndikon në sistemin nervor, kështu që mund të shfaqet me një gamë të gjerë simptomash. Të parat shfaqen 12-24 orë pas hyrjes së bakterit. Më të shpeshtat janë:

Frymëmarrje e ngadaltë ose vështirësi në frymëmarrje

Kapsllëk

Dobësi e përgjithësuar

Thirrje e dobët

Letargji

Reduktimi i refleksit të gojës

Shikim i dyfishtë ose i paqartë

Goje e thate

Kapakë të rëndë

Flakciditet i përgjithshëm

Ushqyerja e ngadaltë

Në raste ekstreme: paralizë e trupit, krahëve dhe këmbëve ose bllokim të sistemit të frymëmarrjes.

Ndërsa pas një viti, mbrojtja natyrale e fëmijës është zhvilluar mjaftueshëm në mënyrë që të parandalojë përhapjen e këtij bakteri.

 

 

Horoskop