Familja / 5 Shtator 2023, 10:52

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila është prejardhja e tyre

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila

Të gjithë e kemi dëgjuar thënien se sytë janë "pasqyra e shpirtit", por për këtë ide sot do të flasim më konkretisht. Gjithashtu do të tregojmë se cila është historia e vërtetë pas ngjyrës së syve tuaj dhe nga erdhi në të vërtetë numri i nuancave në dukje të pafundme? Sido që të jetë përgjigja, një gjë është e sigurt, ngjyra e syve është krejtësisht unike , si një gjurmë gishti. Kjo do të thotë, askush tjetër nuk ka saktësisht të njëjtën ngjyrë të syve si ju. Në fakt, disa studime të fundit tregojnë se ngjyra e syve tanë është shumë më komplekse nga sa mendonim.


Sytë kafe

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila
Sytë në ngjyrë kafe janë ndër ngjyrat më të para dhe të shpeshta që në fillesat e njerëzimit. sipas studimeve, sado e çuditshme duket, të gjithë njerëzit kishin vetëm sy kafe deri në një pikë të historisë. Më pas, një ditë, një mutacion gjenetik ndodhi në gjenin që përcakton ngjyrën e syve. Ky mutacion e zvogëloi prodhimin e melaninës deri në pikën ku nuk ishte e mjaftueshme për t'i ngjyrosur sytë kafe - dhe kështu u shfaqën për herë të parë sytë blu . Sot, kafeja është ende ngjyra e syve më e përhapur në botë. Falë niveleve më të larta të melaninës , sytë kafe janë më rezistent ndaj disa llojeve të sëmundjeve të syrit . Sytë kafe të lehta janë më të zakonshmet në Amerikë, Azinë Perëndimore dhe Evropë , ndërsa sytë kafe të errët gjenden më shpesh në Afrikë, Azinë Juglindore dhe Azinë Lindore.


Sytë blu

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila
E dini se të gjithë njerëzit me sytë blu kanë një paraardhës të përbashkët? Një mutacion i vetëm në gjenet që prodhojnë melaninën na dha variacione të panumërta të ngjyrës blu, jeshile, gri dhe lajthi. Për më tepër, ky mutacion gjenetik ka qenë i lidhur me një paraardhës të përbashkët . Shkencëtarët besojnë se ky paraardhës ishte një evropian nga rajoni i Detit të Zi i cili ndoshta ka jetuar midis 6000 dhe 10000 vjet më parë. Përqindja e njerëzve me sy blu sot në Evropë varion midis 20% dhe 40% ndërsa vetëm 8% deri në 10% e njerëzve në mbarë botën kanë sy blu. Sytë blu janë më të zakonshëm në Evropën Veriore. Një përqindje relativisht e lartë (27%) e njerëzve me sy blu në Amerikë është pjesërisht falë amerikanëve mePrejardhja e Evropës Lindore, irlandeze dhe britanike.


Sytë gri

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila
Më pak se 1% e njerëzve në botë kanë sytë në ngyrë gri. Deri vonë, besohej se një gjen i vetëm ishte përgjegjës për ngjyrën e syve tanë. Por, siç doli , ka rreth 16 gjene në lojë kur përcaktohet ngjyra e syve, të cilat mund të prodhojnë disa nuanca të rralla dhe unike, si grija. Edhe pse sytë gri mund të duken "blu" në shikim të parë, ndryshe nga sytë blu të pastër, ata priren të kenë njolla kafe dhe ari. Ato janë më të zakonshme në Evropa Veriore dhe Lindore.


Sytë blu e hapur

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila
Njërëzit me sytë blu të hapur kanë një tolerancë më të mirë ndaj dhimbjeve. Sipas një studimi që anketoi 58 gra shtatzëna, zonjat me sy me ngjyrë të hapur kanë një tolerancë më të lartë ndaj dhimbjes sesa ato me sy kafe ose lajthi. Gratë me sy blu dhe jeshil përjetuan më pak shqetësime gjatë lindjes. Një tjetër zbulim interesant lidhej me depresionin post- partum. Meqë kishin më pak melaninë, gratë me sy të çelur kishin më pak gjasa të ndiheshin të shqetësuara dhe depresive sesa gratë me sy të errët.


Sytë e gjelbër

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila
Me vetëm 2% të popullsisë në botë kanë sytë në ngjyrë të gjelbër. Edhe pse sytë e gjelbër mund të shfaqen natyrshëm në të gjitha racat , rreth 16% e njerëzve me sy të gjelbër janë me prejardhje gjermanike dhe kelte . Për të qenë më të saktë, 86% e njerëzve nga Irlanda dhe Skocia kanë sy të gjelbër.


Sy në ngjyrë të artë

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila
Shpesh të quajtur "sy të artë", sytë qelibar i përkasin familjes së syve kafe, por ata kanë disa karakteristika unike. Ajo që i dallon nga grupi i syve lajthi dhe kafe është fakti se nuk përmbajnë nuanca kafe, portokalli ose jeshile. Ndryshe nga sytë lajthi që mund të duken se kanë nuanca të ngjyrave të ndryshme, nuanca e syve të qelibarit është gjithmonë ari i pastër. Njerëzit me sy të tillë shpesh kanë prejardhje spanjolle, amerikano-jugore, afrikano-jugore ose aziatike.


Sytë me ngjyra ndryshe

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila
Ngjyra e syve të njeriut mund të shfaqet në variacione magjepsëse, duke përfshirë disa raste të rralla të njerëzve që kanë heterokromi, një gjendje e rrallë që prek më pak se 1% të popullsisë. Ndodh si rezultat i përqendrimit të pabarabartë të melaninës në sy. Kjo mund të bëjë që sytë të kenë ngjyra pjesërisht ose plotësisht të ndryshme. Ka shkaqe të ndryshme për këtë gjendje, duke përfshirë gjenetikën, disa sindroma të rralla ose dëmtim fizik të syrit.


Sytë plotësisht të zinj

Ky është sekreti që mbart ngjyra e syve tuaj dhe ja cila

Ndërsa sytë e disa njerëzve mund të duken të zinj, ata nuk ekzistojnë në të vërtetë në natyrë. Njerëzit, sytë e të cilëve duken të zinj, kanë sy kafe shumë të errët që pothuajse përzihen me bebëzën, duke i bërë ato të duken të zeza.

Arsyeja pse të kesh sy të zinj do të ishte natyrshëm e pamundur është se objektet e zeza kanë një tendencë për të thithur më shumë dritë UV sesa ngjyrat e tjera. Për shkak të kësaj, ne do të kishim vështirësi të mëdha për të trajtuar rrezet e diellit nëse do të kishim sy krejtësisht të zinj. Kjo do të shkaktonte probleme me shikimin dhe përkeqësim të shëndetit të syve.

 

Horoskop