News / 16 Shtator 2023, 15:48

Produktet e pastrimit mund të shkaktojnë kancer, studimi zbulon se ato prodhojnë gazin e rrezikshëm

Produktet e pastrimit mund të shkaktojnë kancer, studimi zbulon se ato

Një studim i fundit zbuloi se dezinfektuesit, heqësit e njollave dhe freskueset e ajrit prodhojnë një gaz të dëmshëm të quajtur komponime organike të paqëndrueshme.

Aroma e këtyre gazrave mund të shkaktojë acarim të syve, hundës dhe fytit.

Gjithashtu, sipas "Shoqatës Amerikane të Mushkërive", mund të rezultojë në probleme të frymëmarrjes, të përziera, dëmtim të sistemit nervor dhe organeve të tjera, madje edhe kancer.Studiuesit testuan 30 produkte të ndryshme pastrimi, duke përfshirë disa të tregtuara si miqësore me mjedisin dhe pa aromë.

Ato u kategorizuan si pastrues për të gjitha përdorimet, qilimat, dyshemetë, xhamat dhe drurin, si dhe pastruesit e njollave të rrobave dhe freskuesit e ajrit.

Produktet e pastrimit me më shumë përbërje organike të paqëndrueshme, të cilat emetoheshin shpesh dhe në përqendrimet më të larta, ishin ato konvencionale.

Pesë produktet me indekset më të larta të rrezikut përmbanin 2-butoksietanol, izopropanol, toluen dhe kloroform.

Këta përbërës gjenden më së shpeshti në pastruesit e sipërfaqeve me shumë qëllime, pastruesit e qelqit, larësit e dyshemesë dhe janë lidhur me reaksione alergjike të lëkurës, përgjumje, defekte të dyshuara gjenetike, dëmtime të organeve dhe kancer.

Shëndeti i fëmijëve gjithashtu mund të jetë në rrezik pasi disa studime kanë gjetur se përdorimi më i lartë i disa pastruesve të brendshëm gjatë shtatzënisë dhe në foshnjëri lidhet me një rrezik më të madh të astmës dhe frymëmarrjes në fëmijëri.

Horoskop