News / 27 Shtator 2023, 17:04

Dita Botërore e Turizmit, ja sa milionë turistë udhëtuan në 7 muajt e parë të 2023

Dita Botërore e Turizmit, ja sa milionë turistë udhëtuan

Sot në mbarë botën festohet Dita Botërore e Turizmit . Fokusi i këtij viti është te “ investimet e gjelbra ”, që synojnë arritjen e objektivave të zhvillimit të qëndrueshëm të vendosur nga Kombet e Bashkuara deri në vitin 2030.

Dita Botërore e Turizmit: iniciativa në mbarë botën

Sot është e destinuar të jetë festa më e madhe e mbajtur ndonjëherë deri më tani. Ngjarja zyrtare mbahet në Riad të Arabisë Saudite, por nismat janë planifikuar në mbarë botën.

‘UNËTO’, Organizata Botërore e Turizmit e Kombeve të Bashkuara, do të mirëpresë përfaqësues nga më shumë se 100 shtete të saj anëtare, duke përfshirë më shumë se 50 ministra të turizmit. Atyre do t'u bashkohen përfaqësues të nivelit të lartë nga sektori privat i turizmit, si nga rajoni i Lindjes së Mesme, ashtu edhe globalisht.

Dita Botërore e Turizmit: rikuperimi i të dhënave

Ndërkohë sinjalet që po dërgon sektori globalisht pas periudhës së gjatë të “vuajtjeve” për shkak të kufizimeve nga Covid 19, janë të shkëlqyera. Sipas edicionit të ri të Barometrit Botëror të Turizmit UNËTO, në fund të korrikut vizitat ndërkombëtare të turistëve kanë arritur në 84% të niveleve para pandemisë .

Midis janarit dhe korrikut 2023, 700 milionë turistë udhëtuan ndërkombëtarisht , 43% më shumë se në të njëjtët muaj të vitit 2022. Korriku ishte muaji më i ngarkuar me 145 milionë udhëtarë të regjistruar ndërkombëtarë.

Dita Botërore e Turizmit, ja sa milionë turistë udhëtuan

Lindja e Mesme mbretëron

Rajonalisht, Lindja e Mesme ka raportuar rezultatet më të mira me prurje 20% mbi nivelet para pandemisë dhe vazhdon të jetë e vetmja që tejkalon nivelet e vitit 2019 deri më tani.

Sektori i turizmit nxit ekonomitë

“Turizmi – thotë Sekretari i Përgjithshëm i UNËTO, Zurab Pololikashvili – nuk ka qenë kurrë kaq i rëndësishëm për ekonomitë dhe shoqëritë tona. Potenciali i tij është i madh. Dhe kështu, në këtë Ditë Botërore të Turizmit, ne festojmë aftësinë e tij për të nxitur rritjen, ndërsa theksojmë nevojën jetike për investime për të siguruar që rritja të jetë gjithëpërfshirëse dhe e qëndrueshme".

Santanchè: “Të bëjmë turizmin kontribuesin kryesor ekonomik në PBB-në italiane”

“Që turizmi është një element kyç për këtë Qeveri – shpjegon ministrja Daniela Santanchè – dëshmohet nga fakti se ekziston një departament specifik i cili jo vetëm ka për detyrë të promovojë aktivitetin e tij si brenda dhe jashtë vendit, duke mbrojtur operatorët dhe përdoruesit, por për faktin se i kushtohet vëmendje e veçantë dimensionit të promovimit të vlerës sociale, kulturore, por edhe ekonomike të Kombit dhe kjo është arsyeja pse vullneti im është i vendosur për ta bërë atë kontribuesin e parë ekonomik në PBB-në italiane ”.

Horoskop