Mirëqenie / 6 Nëntor 2023, 20:05

Revolucion në mjekësi, shkencëtarët krijojnë një krem lëkure që shëron dëmtimin e diellit në çast

Revolucion në mjekësi, shkencëtarët krijojnë një

Zhvillimi i një kremi novator për lëkurën nga shkencëtarët premton të revolucionarizojë mbrojtjen nga dielli dhe kujdesin ndaj lëkurës. Ky krem inovativ, që përmban një formë artificiale të melaninës, jo vetëm që mbron lëkurën nga rrezet e dëmshme ultravjollcë, por gjithashtu riparon në mënyrë aktive dëmtimet e vogla nga dielli në kohë reale, shkruan Daily Mail.

Duke kapur dhe neutralizuar radikalet e lira të shkaktuara nga ekspozimi në diell, kremi vepron si një mbrojtje e fuqishme kundër degradimit të kolagjenit përgjegjës për shenjat e plakjes si rrudhat dhe strijat.

Ekipi i studiuesve, duke përfshirë dermatologun dhe biologun e lëkurës dr. Kurt Lu dhe bioinxhinierin dhe kimistin profesor Nathan Gianneschi, ka formuar një "supermelaninë" që tejkalon versionin natyral në vetitë shëruese dhe mbrojtëse. Struktura unike e kësaj melanine sintetike i mundëson asaj të thithë më shumë radikale të lira, duke ndaluar në mënyrë efektive dëmtimin e shkaktuar nga rrezet ultravjollcë.

Testimi në mostrat e lëkurës njerëzore dhe minjve të ekspozuar ndaj rrezatimit të simuluar të diellit ka dhënë rezultate premtuese, duke treguar se kremi mund të parandalojë dhe riparojë dëmtimin e lëkurës.

Ai tregon potencial jo vetëm në trajtimin e efekteve të plakjes së diellit, por edhe në ndihmën për shërimin e lëkurës nga burime të tjera dëmtimi, si djegiet kimike dhe ndotësit. Aftësia e kremit për të shkaktuar një përgjigje të dobishme imune e përforcon më tej efektivitetin e tij në luftimin e dëmtimit të lëkurës.

Ndonëse produkti duhet t'i nënshtrohet ende provave të mëtejshme, hulumtimi paraqet një hap të rëndësishëm përpara në fushën e mjekësisë rigjeneruese.

Me aftësinë për të luftuar efektet negative të rrezatimit ultravjollcë dhe agjentëve të tjerë që dëmtojnë lëkurën, ky krem "super-melanin" i lëkurës premton në parandalimin e plakjes së parakohshme dhe zvogëlimin e rrezikut të kancerit të lëkurës.

Gjetjet janë publikuar në revistën Nature npj Regenerative Medicine, duke shënuar një moment historik të rëndësishëm në kërkimin e vazhdueshëm për mbrojtje efektive nga dielli dhe përtëritje të lëkurës.

Burimi: Daily Mail

Horoskop