Mirëqenie / 12 Nëntor 2023, 11:51

Psikologët thonë se këto 4 zakone na rrisin ankthin dhe stresin çdo ditë

Psikologët thonë se këto 4 zakone na rrisin ankthin dhe stresin

Nervozizmi dhe ankthi janë ndjenja shumë të zakonshme, por shumica prej nesh do të donim që të mos i përjetonim, ose të paktën të mos i përjetonim aq shpesh.

Po, ankthi mund të lidhet me predispozicion gjenetik, trauma psikologjike nga fëmijëria ose kiminë e trurit, por a keni menduar ndonjëherë se disa zakone e përkeqësojnë atë?

Nëse nuk flini mjaftueshëm ose jetoni një jetë të rrëmujshme nëse e filloni ditën me sasi të mëdha sheqeri, ka të ngjarë të ndjeni efektet negative. Zakone si këto do të rrisin ankthin e kujtdo, me ose pa praninë e një çrregullimi aktual ankthi.

Prandaj më poshtë po ju sjellim katër zakone që i ndjekim pothuajse të gjithë dhe që na bëjnë më nervozë seç duhet të jemi.

Zvarritje e gjërave
Një situatë që nuk e dimë nëse nis me stres apo e shkakton stresi. Sido që të jetë, zvarritja nënkupton shtyrjen e detyrave për një kohë tjetër për shkak të stresit dhe presionit , gjë që do të rrisë më tej stresin.

Rrëmujë
Kërkimet shkencore vazhdojnë të lidhin hapësirat e rrëmujshme, me shumë objekte, me ankthin, nervozizmin dhe depresionin.

Zakonet e të ushqyerit
Studimet thonë se zorra jonë është truri ynë i dytë dhe nëse mendoni se sa herë ju dhemb stomaku kur jeni të stresuar, atëherë nuk do ta fajësoni shkencën. Dieta jonë luan një rol të madh në balancimin e baktereve të mira dhe të këqija në zorrë, e cila nga ana tjetër luan një rol në mënyrën se si loja ndryshon emocionet si depresioni dhe ankthi. Investoni në ushqime dhe vakte më të shëndetshme që i përgatisni vetë në shtëpi. Mos harroni të pini shumë ujë dhe të hidratoni trupin tuaj siç duhet.

Mendimet negative

Ndoshta zakoni më i vështirë për t'u luftuar. Ne të gjithë kemi një zë të brendshëm që shërben si një koment i vazhdueshëm i përvojave tona nga momenti në moment. Kur këto mesazhe janë pesimiste dhe negative, atëherë po, ato do të kontribuojnë në ankth. Për t'i luftuar ato, së pari, filloni duke njohur të gjitha mendimet në mendjen tuaj . A janë ato negative apo pozitive, të dobishme apo të dëmshme? Përpiquni t'i zëvendësoni qëllimisht këto mendime me pohime pozitive.

Horoskop