News / 21 Nëntor 2023, 13:42

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja disa prej tyre

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Viti 2023 për shumë vende të botës nisi dhe ka vijuar me vështirësi kryesisht në aspektin financiar, shkatërrime nga fenomenet natyrore, kriza e luftëra, por kjo nuk i ka penguar shumë personazhe që të bëhen burim frymëzimi për shumë njerëz në botë.

BBC ka zbuluar listën e 100 grave më inspiruese për vitin 2023, e duke filluar nga avokatja dhe ish-Zonja e Parë e SHBA-së, Michelle Obama, deri te avokatja për të drejtat e njeriut Amal Clooney, më poshtë po ju zbulojmë disa prej këtyre emrave.

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Sepideh Rashnu, Iran

Sepideh Rashnu u bë e njohur në Iran për kundërshtimin e saj të zëshëm ndaj rregullave të detyrueshme të hixhabit.

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Amina Al-Bish, Siri

Ndërsa lufta civile në Siri u përshkallëzua në vitin 2017, Amina Al-Bish vendosi të bëhej një nga vullnetaret e para femra të Mbrojtjes Civile të Sirisë, një organizatë vullnetare e njohur gjithashtu si Helmetat e Bardha, me shpresën për të shpëtuar jetë dhe për të ofruar ndihmën e parë për civilët e plagosur.

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Xu Zaozao, Kinë

Në vitin 2018, ajo kërkoi të ngrinte vezët e saj në një spital publik në Pekin. Por Xu Zaozao, një grua beqare, iu tha se procedura ishte e disponueshme vetëm për çiftet e martuara në Kinë. Ajo e çoi spitalin në gjykatë në sfidën e parë ligjore mbi të drejtat e grave të pamartuara, për të ngrirë vezët.

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Bayang, Kinë

Që nga viti 2018, Bayang ka mbajtur një ditar ekologjik, duke monitoruar speciet lokale dhe ndryshimet në burimet e ujit, duke regjistruar motin dhe duke vëzhguar bimët.

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Renita Holmes, SHBA

Aktiviste për strehim

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Sumini, Indonezi

Drejtuese pylli

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Neema Namadamu, Republika Demokratike e Kongos

Aktivist për të drejtat e aftësisë së kufizuar

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Dehenna Davison, MB

Deputete

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Gloria Steinem, SHBA

Lidere feministe

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Iryna Stavchuk, Ukrainë

Këshilltare për politikat klimatike

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Sofia Kosacheva, Rusi

Zjarrfikëse

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Yael Braudo-Bahat, Izrael

Avokate

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Basima Abdulrahman, Irak

Sipërmarrëse e ndërtesave të gjelbra

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Maryam Al-Khawaja, Bahrein/Danimarkë

Aktiviste e të drejtave të njeriut

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Claudia Goldin, SHBA

Ekonomiste dhe fituese e çmimit Nobel

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Sagarika Sriram, Emiratet e Bashkuara Arabe

Edukatore dhe këshilltare për klimën

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Esi Buobasa, Gana

Peshkatare

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Tamar Museridze, Gjeorgji

Gazetare

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

America Ferrera, SHBA

Aktore

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Michelle Obama, SHBA

Avokate, autore dhe aktivist

100 gratë me historinë më frymëzuese për vitin 2023, ja

Amal Clooney, MB/Liban

Juriste për të drejtat e njeriut

 

 

Horoskop