Mirëqenie / 27 Nëntor 2023, 21:09

Çfarë tregon ngjyra e dhëmbëve për shëndetin tuaj dhe kur duhet të shqetësoheni

Çfarë tregon ngjyra e dhëmbëve për shëndetin

Identifikimi i shkaktarit pse ngjyra e dhëmbëve tuaj mud të ketë ndryshuar mund të tregojë gjithashtu se çfarë problemesh mund të keni me shëndetin tuaj.

Do të ishte ideale nëse dhëmbët do të ishin të bardhë për gjithë jetën.

Por në realitet, ka një sërë gjërash që mund të bëjnë që dhëmbët tuaj të zbardhen, ndërsa e verdha është nuanca më e zakonshme.

Identifikimi i shkakut pse dhëmbët tuaj kanë ndryshuarr ngjyrë mund t’ju ndihmojë të përmirësoni hijen e buzëqeshjes tuaj, por më e rëndësishmja, ky ndryshim mund të tregojë gjithashtu probleme të mundshme shëndetësore.

1. Zverdhja e dhëmbëve

Dhëmbët natyrshëm zverdhen me kalimin e moshës, pasi smalti i bardhë në sipërfaqen e dhëmbit konsumohet me kalimin e kohës, duke zbuluar bërthamën e verdhë poshtë. Por dhëmbët e verdhë janë gjithashtu rezultat i asaj që hamë dhe vëmendjes që i kushtojmë kujdesit oral.

Njollat e verdha shpesh nënkuptojnë se konsumoni sasi të mëdha ushqimesh dhe pijesh me ngjyrë të errët, si kafe, çaj, salcë soje dhe kerri. Mund të jetë gjithashtu një tregues se nuk po i kushtoni vëmendje të mjaftueshme rutinës suaj të kujdesit shëndetësor oral dhe se duhet të siguroheni që po përdorni perin për pastrim, i lani dhëmbët me furcë dhe shkoni në kontrolle të rregullta dentare.

2. Ngjyra vjollcë

Njollat vjollce në dhëmbë jo vetëm që mund të tregojnë se keni pirë para se të shkoni të flini gjumë, por gjithashtu mund të nënkuptojnë se po konsumoni shumë fruta me ngjyrë të errët, si shega ose manaferrat. Megjithatë, është e rëndësishme të mos e injoroni plotësisht shfaqjen e njollave ngjyrë vjollce, sepse kjo ngjyrë dhëmbi mund të jetë edhe shenjë e gjakderdhjes së brendshme të shkaktuar nga trauma në dhëmb. Nëse nuk jeni të sigurt se pse i keni këto janë njolla, është mirë të kontaktoni dentistin tuaj.

3.Dhëmbët gri

Kur dhëmbët bëhen gri, mund të jetë për shkak se furnizimi me gjak i dhëmbit është ndërprerë. Kjo mund të ndodhë dhe të zgjasë për një periudhë të gjatë kohore.

 Nëse u janë krijuar njolla gri ose njolla në dhëmbë, atëherë duhet të vizitoni dentistin tuaj lokal për një ekzaminim të plotë. Njollat gri shpesh mund të jenë një tregues i dëmtimit nervor të shkaktuar nga trauma dentare. Vetëm një dentist mund ta zgjidhë siç duhet këtë problem dhe të bëjë një plan për të rikthyer pamjen e dhëmbëve, ose materialet që përdoren për mbushjen e kariesit mund të bëhen gri dhe se plakja mund të ndikojë.

4. Ngjyra e zezë

Çdo tregues i ngjyrës së zezë në dhëmbë duhet të hetohet pasi tregon një nivel të lartë të prishjes së dhëmbëve.

Për fat të keq, kjo njollë do të thotë që dhëmbët tuaj janë në një fazë të avancuar të prishjes. Nëse e injoroni këtë, kjo mund të çojë në një gjendje më të rëndë shëndetësore të dhëmbëve, e cila përfundimisht çon në humbjen e tyre.

Horoskop