News / 29 Nëntor 2023, 19:14

Ishte cilëzuar specie e zhdukur që para 80 viteve, gjendet urithi i rrallë që noton

Ishte cilëzuar specie e zhdukur që para 80 viteve, gjendet urithi i

Një urith i artë që ‘noton’ në rërë është gjetur në Afrikën e Jugut, më shumë se 80 vjet pasi specia u cilësua si e zhdukur nga shkenca.

Urithi i artë i De Winton, i rrezikuar në mënyrë kritike, u rizbulua nga një ekip konservatorësh dhe gjenetistësh nga Trusti i Rrezikuar i Kafshëve të Egra (EËT) dhe Universiteti i Pretorias.

Është e 11-ta nga speciet e humbura më të kërkuara në botë që është rizbuluar që kur nisma e Kërkimit për Speciet e Humbura e Global Wildlife Conservation ka nisur punën e saj në 2017.

Urithët e artë janë veçanërisht të ndërlikuara për t’u gjetur ose për t’u kapur, pasi ato rrallë lënë tunele që janë të dukshme nga sipërfaqja dhe strofullat e tyre janë kryesisht të paarritshme.

Ndjesia e tyre e mprehtë e dëgjimit do të thotë se ata mund të zbulojnë dridhjet nga lëvizja mbi tokë, duke i ndihmuar më tej të shmangin zbulimin.

 

 

 


TEXT SIZEAaAa

Një urith i artë që ‘noton’ në rërë është gjetur në Afrikën e Jugut, më shumë se 80 vjet pasi specia u cilësua si e zhdukur nga shkenca.

Urithi i artë i De Winton, i rrezikuar në mënyrë kritike, u rizbulua nga një ekip konservatorësh dhe gjenetistësh nga Trusti i Rrezikuar i Kafshëve të Egra (EËT) dhe Universiteti i Pretorias.

Është e 11-ta nga speciet e humbura më të kërkuara në botë që është rizbuluar që kur nisma e Kërkimit për Speciet e Humbura e Global Wildlife Conservation ka nisur punën e saj në 2017.

Urithët e artë janë veçanërisht të ndërlikuara për t’u gjetur ose për t’u kapur, pasi ato rrallë lënë tunele që janë të dukshme nga sipërfaqja dhe strofullat e tyre janë kryesisht të paarritshme.

Ndjesia e tyre e mprehtë e dëgjimit do të thotë se ata mund të zbulojnë dridhjet nga lëvizja mbi tokë, duke i ndihmuar më tej të shmangin zbulimin.

 


TEXT SIZEAaAa

Një urith i artë që ‘noton’ në rërë është gjetur në Afrikën e Jugut, më shumë se 80 vjet pasi specia u cilësua si e zhdukur nga shkenca.

Urithi i artë i De Winton, i rrezikuar në mënyrë kritike, u rizbulua nga një ekip konservatorësh dhe gjenetistësh nga Trusti i Rrezikuar i Kafshëve të Egra (EËT) dhe Universiteti i Pretorias.

Është e 11-ta nga speciet e humbura më të kërkuara në botë që është rizbuluar që kur nisma e Kërkimit për Speciet e Humbura e Global Wildlife Conservation ka nisur punën e saj në 2017.

Urithët e artë janë veçanërisht të ndërlikuara për t’u gjetur ose për t’u kapur, pasi ato rrallë lënë tunele që janë të dukshme nga sipërfaqja dhe strofullat e tyre janë kryesisht të paarritshme.

Ndjesia e tyre e mprehtë e dëgjimit do të thotë se ata mund të zbulojnë dridhjet nga lëvizja mbi tokë, duke i ndihmuar më tej të shmangin zbulimin.

Horoskop