News / 2 Dhjetor 2023, 10:59

Lindi binjakë në moshën 70 vjeçare, kush është nëna më e vjetër e Afrikës

Lindi binjakë në moshën 70 vjeçare, kush është

Një grua nga Uganda ka lindur binjakë në moshën 70-vjeçare, me spitalin që pretendon se ajo është nëna më e vjetër në Afrikë.

“Një 70-vjeçare mund të jetë gruaja më e vjetër në Afrikë që është bërë nënë”, ka thënë një spital në Ugandë. Safina Namukwaya lindi binjakë, një djalë dhe një vajzë, të enjten pas fekondimit in vitro (IVF).

IVF është një nga mënyrat e shumta për të ndihmuar njerëzit me probleme të fertilitetit që të kenë një fëmijë dhe përfshin kombinimin e spermës me vezët në një laborator përpara se të vendoset embrioni në mitër.

Spitali Ndërkombëtar i Grave dhe Qendra e Fertilitetit me bazë në Kampala, Uganda, shkroi në një postim në Facebook se “nëna dhe foshnjat janë të gjithë mirë”.

Lindi binjakë në moshën 70 vjeçare, kush është

Ata thanë se Safina vendosi një rekord afrikan duke lindur fëmijët në moshën 70-vjeçare.

“Kjo histori nuk ka të bëjë vetëm me suksesin mjekësor; ka të bëjë me forcën dhe qëndrueshmërinë e shpirtit njerëzor,” shtoi spitali.

Ata pretenduan se ajo tani ishte “nëna më e vjetër e Afrikës”.

Safina i tha transmetuesit Ugandan NTV se përvoja e mbajtjes së binjakëve nuk ishte e lehtë dhe se ajo shpenzoi pothuajse të gjitha kursimet e saj për të mbetur shtatzënë.

Ajo tha se partneri i saj e ka lënë atë që atëherë, por mjeku në klinikën e fertilitetit ka ndihmuar për të paguar udhëtimin e saj.

Shumë media lokale të lajmeve indiane raportuan në vitin 2019 se një grua 74-vjeçare kishte lindur binjakë nëpërmjet IVF.

Gratë evropiane po lindin gjithnjë e më shumë më vonë, me moshën mesatare të grave që lindin fëmijën e tyre të parë në BE, duke u rritur nga 28.8 vjeç në 2013 në 29.4 në 2019.

Lindi binjakë në moshën 70 vjeçare, kush është

Horoskop