Mirëqenie / 4 Dhjetor 2023, 20:09

Harroni shumë? Simptomat që duhet të keni kujdes dhe kur nuk janë më normale

Harroni shumë? Simptomat që duhet të keni kujdes dhe kur nuk

Të rritesh shkon krah për krah me harresën, si të mos kujtosh emrin e restorantit të ri në qytet ose të vendosësh gabim gotat. Dhe ndërsa mund të jetë zhgënjyese, nuk është domosdoshmërisht shqetësuese. 

"Disa shkallë e humbjes së kujtesës mund të konsiderohet normale, veçanërisht me moshën," i tha HuffPost përmes emailit Carmen Carrión, një neuropsikolog dhe një asistent profesor i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë në Yale.  Me fjalë të tjera, nuk keni nevojë të bëni panik nëse vini re se kujtesa juaj nuk është aq e mprehtë sa dikur kjo është vetëm një pjesë e plakjes. 

"Këtu është një fakt shumë dëshpërues: Ne fillojmë të humbasim neuronet në të 30-at," tha Dr. Michael Rosenbloom , një neurolog në Qendrën e Kujtesës dhe Shëndetit të Trurit në UW Medicine në Uashington.

"Me kalimin e kohës, ne bëhemi më pak efikas në të mësuarit dhe të kujtuarit, dhe për mua, pothuajse ndihet si ky cikël jetësor - kur je i ri dhe je student, duhet të mësosh më shumë informacion dhe ato sisteme duhet të funksionojnë. në të gjithë cilindrat, por kur plakeni, është më pak kritike," tha Rosenbloom. 

Megjithatë, forma të caktuara të humbjes së kujtesës janë jonormale dhe mund të jenë tregues të çështjeve më të mëdha. Më poshtë, neurologët i thanë HuffPost shenjat e humbjes jonormale të kujtesës dhe çfarë të bëni nëse jeni të shqetësuar:

1. Paaftësia për të mësuar gjëra të reja.

Me kalimin e kohës, gjëra të tilla si telefonat celularë, kompjuterët dhe madje edhe makinat kërkojnë një edukim shtesë. Mendoni pak: Krahasuar me 30 vjet më parë, makinat kanë kamera rezervë, aftësi GPS dhe disa madje janë tërësisht elektrike. Nëse zbuloni se keni vështirësi të mësoni diçka të re, kjo mund të jetë shqetësuese, thonë ekspertët.

2. Probleme për të bërë dhe kuptuar gjërat që dikur vinin lehtësisht.

Mund të jetë një shenjë shqetësuese nëse detyrat e përditshme që dikur ishin të lehta tani janë sfiduese.

3. Harron shpejt bisedat.

Nuk mund të pritet që të mbani mend çdo bisedë të vetme që keni pasur ndonjëherë dhe nuk duhet të shqetësoheni nëse i harroni bisedat herë pas here. Cili është shkaku për shqetësim? Duke harruar menjëherë diskutimet, sipas Rosenbloom.

4. Humbja në vende të njohura.

Është krejtësisht normale të humbasësh herë pas here, si për shembull kur eksploron diku ku nuk ke qenë për dekada ose kur viziton një vend të ri. Por humbja në vende të njohura ndonjëherë mund të jetë një shenjë e humbjes jonormale të kujtesës.

5. Përsëritja e historive shpesh.

Është normale të përsërisni veten herë pas here, duke u rrëfyer histori apo fakte njerëzve që i kanë dëgjuar më parë. Por nëse e bëni këtë shumë shpesh, mund të jetë jonormale.

Përshtatur nga Huffington Post

Horoskop