Mirëqenie / 7 Dhjetor 2023, 18:25

Goditja në tru/ Dy simptoma të papritura që duhet të na çojnë urgjentisht në spital

Goditja në tru/ Dy simptoma të papritura që duhet të na

Të folurit dhe artikulimi i papritur i paqartë janë dy simptoma tipike të një goditjeje.

Shtrembërimi i gojës dhe i fytyrës tregon gjithashtu një dëmtim të rëndë të trurit. Dobësia e papritur e muskujve në një krah ose këmbë me vështirësi në këmbë dhe në ecje, mpirje ose humbje e ndjeshmërisë në gjysmën e trupit, marramendje e papritur, nauze dhe paqëndrueshmëri, shikim të paqartë dhe në disa raste një dhimbje koke e papritur dhe jashtëzakonisht e rëndë janë simptoma shtesë që mund të sinjalizojnë vendosjen e një goditje ishemike ose hemorragjike.

Cili është hapi i parë që bëjmë nëse dyshojmë për një goditje në tru?

Reagimi i vetëm korrekt është transferimi i menjëhershëm dhe pa asnjë vonesë i pacientit në spitalin më të afërt me staf dhe pajisje të përshtatshme, i cili siguron hetim të shpejtë diagnostikues dhe ndërhyrje terapeutike.

Çdo goditje duhet të trajtohet si një incident jashtëzakonisht urgjent, siç është rasti, për shembull, në rastet e infarktit të miokardit.

A ka një trajtim efektiv për goditjet në tru?

Tromboliza me administrimin intravenoz të Alteplase ka qenë trajtimi më i përhapur i infarktit ishemik akut për dy dekada. Është vlerësuar se më shumë se 30% e pacientëve mund të trajtohen në këtë mënyrë me perspektiva të mira shërimi. Opsionet terapeutike janë përmirësuar dukshëm me futjen e trombektomisë mekanike në pacientët me goditje në tru për shkak të mbylljes akut të arterieve të mëdha cerebrale. Metoda tregon efikasitet të shkëlqyer dhe prek më shumë se 10% të të gjithë pacientëve. Në fakt, kombinimi i trombolizës intravenoze me trombektominë pasuese duket se ka rezultate edhe më të mira.

Pacientët me goditje akute në tru duhet të shtrohen në spital për të paktën disa ditë në kushte të kujdesit të shtuar në njësi me staf të përshtatshëm. Në këtë mënyrë, ndërlikimet shmangen ose trajtohen menjëherë, duke përmirësuar rezultatin klinik të pacientëve dhe duke shkurtuar kohëzgjatjen e përgjithshme të qëndrimit të tyre në spital.

A mund ta parandalojmë goditjen në tru?

Po aq e rëndësishme sa është njohja e saktë dhe e hershme e simptomave të një goditjeje dhe ndërhyrja terapeutike sa më e shpejtë, po aq e rëndësishme dhe ndoshta më e rëndësishme është edhe parandalimi!

Monitorimi dhe rregullimi i presionit të gjakut, kontrolli i niveleve të sheqerit dhe kolesterolit, lënia e duhanit, ushtrimet fizike sistematike dhe humbja e peshës janë hapat më të rëndësishëm në këtë drejtim. Zbulimi i fibrilacionit atrial tek të moshuarit dhe antikoagulimi i duhur mund të parandalojë gjithashtu goditjet serioze. Apnea e gjumit është një faktor shtesë rreziku rëndues që duhet të kontrollohet.

Në çdo rast, monitorimi i rregullt mjekësor dhe marrja e vazhdueshme e ilaçeve të duhura janë absolutisht të nevojshme. Komunikimi dhe bashkëpunimi korrekt mes pacientit dhe mjekut janë garancia për parandalimin më të mirë të mundshëm.

Horoskop