Familja / 30 Dhjetor 2023, 20:31

Menstruacionet e para, kjo është biseda që duhet të bëjë çdo nënë me vajzën

Menstruacionet e para, kjo është biseda që duhet të

 

Mosha e ardhjes së menstruacioneve të para ndikohet nga faktori gjenetik, ku përfshihen jo vetëm gjenet e nënës por edhe të babait, dhe ne kohët e sotme cikli shfaqet tek vajzat në një moshë më të hershme krahasuar me vitet e mëparshme.

Menstruacionet e hershme dhe shëndeti i vajzës

Sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Bostonit, prindërit duhet të bëjë vlerësimin e faktorëve që kanë ndikuar në shfaqjen e menstruacioneve tepër të hershme, pra në një moshë shumë të vogël tek vajzat. Sipas Joane Murabito, pjesë e ekipit të Universitetit, kjo mund të ketë lidhje me një patologji tek vajza e cila mund të jetë një sëmundje në uterus apo një patologji kardiovaskolare.

Kjo kërkon kujdes më të madh

 

Nëse fëmijës i vijnë menstruacionet në një moshë shumë të hershme duhet të bëni kujdes pasi mund të shfaqene dhe patologji në organet riprodhuese, për këtë arsye vizita mjekësore është një kusht i rëndësishëm. Pra kontrolli tek vajzat që futen shumë shpejt në pubertet është shumë i rëndësishëm.

 

Në lidhje me ardhjen e menstruacioneve të hershme nuk ndikon vetëm gjenetika, por edhe stili i jetesës apo edhe ushqyerja. Një dietë shumë e pasur me proteina shtazore mund të shkaktojë një rritje shumë të madhe të hormoneve, duke ndikuar negativisht në shëndetin hormonal të vajzave që në moshë të vogël. Pra edhe në këtë rast duhet t’i kushtohet shumë rëndësi ushqimit. 

Horoskop