Mirëqenie / 16 Janar 2024, 15:46

Pse gratë kanë nevojë të flenë më shumë se meshkujt? Ja disa nga faktorët që ndikojnë në ciklet e gjumit

Pse gratë kanë nevojë të flenë më shumë se

Gjumi është një domosdoshmëri. Një i rritur mesatarisht ka nevojë për 7 deri në 9 orë gjumë çdo natë që të ndihet i freskët dhe që trupi të rikuperohet nga lodhja që kalojmë çdo ditë. Por a e dini se burrat dhe gratë kërkojnë sasi të ndryshme gjumi?

Studimi gjithashtu theksoi se ndryshimet gjinore në gjumë u bënë të dukshme pas fillimit të pubertetit. Ciklet menstruale, shtatzënia dhe menopauza ndryshuan arkitekturën e gjumit të grave, për shkak të së cilës u vërejt dallimi në mbizotërimin gjinor që vuanin nga çrregullime të ndryshme të gjumit.

Sipas një dokumenti që përmbledh gjetjet e studimeve të ndryshme mbi zakonet dhe çrregullimet e gjumit tek gratë, gratë me menstruacione (41 përqind), në permenopauzë (45 përqind) dhe në postmenopauzë (40 përqind) kanë shumë më shumë gjasa se sa shtatzëna (29 përqind) dhe pas lindjes. (17 përqind) femrat raportojnë se flenë mirë çdo natë ose pothuajse çdo natë.

Në fakt, 30 për qind e grave shtatzëna dhe 42 për qind e grave pas lindjes raportojnë se rrallë ose kurrë nuk kanë bërë një gjumë të mirë gjatë natës, krahasuar me 15 për qind në mesin e të gjitha grave.

Për më tepër, gratë që nuk bënin gjumë të mirë çdo natë ose pothuajse çdo natë kishin më shumë gjasa të përjetonin përgjumje gjatë ditës, ngarje të përgjumur, të konsumonin më shumë kafeinë dhe të kishin simptoma të çrregullimeve të gjumit si pagjumësia ose të paktën disa netë në javë.

Horoskop