Mirëqenie / 20 Janar 2024, 10:57

Njihet si ‘vrasësi i heshtur’, 5 shenja që tregojnë se keni presion të lartë të gjakut

Njihet si ‘vrasësi i heshtur’, 5 shenja që tregojnë

Presioni i lartë i gjakut njihet edhe si “vrasësi i heshtur” sepse zakonisht nuk ka simptoma. Por nëse lihet i pakontrolluar mund të shkaktojë sulm në zemër, sëmundje të veshkave dhe goditje në tru.

Shpesh, duke qenë se simptomat e hipertensionit imitojnë sëmundje të tjera, bëhet e vështirë për t’i diagnostikuar ato. Por ka ende disa shenja paralajmëruese që nuk duhet t’i injoroni.

Gjakderdhje nga hunda

Një ndryshim spontan i presionit të gjakut mund të shkaktojë gjakderdhje nga hundët. Nëse keni gjakderdhje nga hundët shumë shpesh, mund të jetë një shenjë paralajmëruese e presionit të lartë të gjakut, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore.

Dhimbje koke

Dhimbjet e kokës mund të shfaqen për arsye të ndryshme, por ato janë gjithashtu një shenjë paralajmëruese e presionit të lartë të gjakut. Kërkoni kujdes mjekësor për të përjashtuar hipertensionin.

Marrje mendsh

Nëse mendoni se dhoma po rrotullohet rreth jush pa asnjë arsye, shkoni për një kontroll mjekësor. Sigurohuni që të mos jetë presioni i lartë i gjakut.

Probleme me përqendrimin

Së fundi, nëse vëreni se keni probleme me përqendrimin ose harroni gjërat shumë shpesh, mund të jetë një shenjë e presionit të lartë të gjakut.

Ënjtje

Nëse keni presion të lartë të gjakut, këmbët tuaja mund të fryhen. Nëse hasni në këtë situatë, shkoni për të kontrolluar.

Çfarë ndodh nëse i shpërfillni shenjat paralajmëruese të presionit të lartë të gjakut?

Mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru, sëmundjeve kardiovaskulare, sulmit në zemër ose aneurizmës arteriale.

Mund të ndodhë dëmtim i rëndë i retinës së syrit, i quajtur retinopati hipertensive.

Funksioni i veshkave mund të ndikohet, duke rezultuar në dështim të veshkave.

Horoskop